VIDEO: Republika Hrvatska upućuje dodatnu materijalnu pomoć Republici Turskoj

Dodatna pomoć Republici Turskoj obuhvaća stambene kontejnere, krevete i madrace

Foto: MUP

Temeljem Odluke Vlade RH o slanju materijalne pomoći Republici Turskoj, iz Siska će sutra prema Turskoj biti upućena dodatna pomoć za stradalo stanovništvo, prema iskazanim potrebama koje je Turska dostavila putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije.

Pripremnim aktivnostima za polazak vlaka prema Istanbulu, na prostoru bivše Željezare Sisak nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je tom prigodom istaknuo kako je ovo treće slanje pomoći Turskoj, nakon humanitarne pomoći iz veljače koju smo slali kamionima u vidu hrane i različite opreme te pomoći pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite u aktivnostima potrage i spašavanja unesrećenih osoba. Ravnatelj Trut je također istaknuo kako je vrijednost današnje pomoći oko 350.000 eura, u što je uključeno 40 kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca, dok će dodatni iznos transporta od oko 68.000 eura biti refundiran iz Mehanizma unije za civilnu zaštitu.
 
Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik istaknuo je kako ovakvim oblicima pomoći iskazujemo solidarnost ljudima koji su u potrebi te iskazao zahvalnost svima koji su prepoznali Hrvatski Caritas i preko njega do sada darovali za potrebe stradalih u Turskoj oko 550.000  eura, dok je pomoć Caritasa u okviru današnjeg konvoja 114.000 eura.
 
Ispraćaju konvoja za Tursku nazočio je veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj NJ.E. Yavuz Selim Kiran koji je izrazio veliku zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na svim oblicima pomoći.
 
Isporuku materijalnih sredstava osigurali su Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvo za robne zalihe i Hrvatski Caritas.
 
Prijevoz pomoći do Instanbula organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite vlakom HŽ Cargo d.o.o.

VIDEO: Sisak (bivša Željezara Sisak) – pripremne aktivnosti  oko upućivanja dodatne materijalne pomoći Republici Turskoj

Stranica