Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut na Svečanoj akademiji Saveza izviđača

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut je u subotu, 14. prosinca u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER prisustvovao na Svečanoj akademiji Saveza izviđača Hrvatske 

Svečanu akademiju organizirao je Savez izviđača Hrvatske povodom završetka druge sezone kampanje Boranka, najvećeg volonterskog projekta pošumljavanja požarišta Dalmacije.
 
Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer predstavili su sve nacionalne aktivnosti Saveza izviđača održane tijekom 2019. godine s posebnim naglaskom na predstavljanje rezultata provedbe kampanje Boranka u sezoni 2019.
 
Okupljenima se prigodno obratio pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut i naglasio kako benefiti ovakvih akcija, konkretno akcije Boranka, su višestruki. „Osim postignutog krajnjeg vidljivog cilja – pošumljavanje požarima uništenih područja priobalnih županija, ovo je odličan primjer kako biti preventivan, kako razvijati svijest naših građana, posebno djece i mladih, o potrebi očuvanja prirode i međusobnog pomaganja. Upravo je prevencija jedan od ključnih područja kojima se bavi Ravnateljstvo civilne zaštite, a bit cjelokupnog sustava civilne zaštite u svim segmentima upravljanja krizama (od prevencije, odgovora na krizne situacije i oporavak) je međusobno pomaganje, zajedništvo, profesionalnost i odgovoran pristup.“- rekao je pomoćnik.
 
Naveo je i kako se Ravnateljstvo civilne zaštite rado odazvalo i aktivno sudjelovalo u kampanji te pružilo potrebnu pomoć u ljudstvu i logistici. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe dopremili su potrebna materijalno tehnička sredstava i opremu za sadnju sadnica na lokacije Žrnovnica te na područje zadarskog naselja Kožino, gdje su, uz ostale djelatnike Ravnateljstva, zajedno s  izviđačima, učenicima osnovnih i srednjih škola, braniteljima, planinarima i brojnim građanima Zadra i okolice sudjelovali u akciji pošumljavanja požarišta prilikom čega se  brojka zasađenih stabala u Zadru popela na oko 10,000 čime je uspješno završeno pošumljavanje požarišta Kožino.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite će i dalje podupirati ovakve i slične akcije, kao i ostale aktivnosti Saveza u okviru svojih mogućnosti, a isto tako, slobodan sam zaključiti, da ćemo u Savezu imati kvalitetnog i korisnog dionika sustava civilne zaštite“ – zaključio je pomoćnik Trut.
 
U sklopu Svečane akademije dodijeljene su zahvalnice partnerima, sponzorima i pokroviteljima te je predstavljena novoosnovana Zaklada izviđačkog prijateljstva.
 
Dosadašnja suradnja Saveza izviđača Hrvatske i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH odvijala se kroz sudjelovanje izviđača u akcijama spašavanja i pomaganja stanovništvu, prvenstveno za vrijeme velikih poplava te pomaganja u prihvatnim kampovima tijekom izbjegličke krize, ali i kroz edukativne radionice te razmjenu stručnjaka.

Stranica