Služba civilne zaštite Dubrovnik održala edukaciju u Osnovnoj školi Orebić i Dječjem vrtiću Orebić

Foto: MUP

Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik je 5. prosinca na poziv ravnatelja Osnovne škole Orebić i ravnateljice Dječjeg vrtića Orebić posjetila školu i vrtić u Orebiću te učenike, nastavnike, polaznike dječjeg vrtića i njihove odgajateljice kroz razgovor i predavanja upoznala s općim pravilima ponašanja djece u slučaju potresa.

Služba civilne zaštite Dubrovnik je samo u ovoj pedagoškoj godini, odnosno protekla tri mjeseca, provela već 30 edukacija djece u području smanjenja rizika od katastrofa, kojima je obuhvaćeno preko tisuću djece, školskog i predškolskog uzrasta. Edukacije su provedene u osam škola i tri vrtića na području Dubrovačko-neretvanske županije, od Konavala, preko Dubrovnika i Ploča do Mljeta i Pelješca, a nastavljaju se i dalje.
Na edukacijama se djeci predstavlja edukativno-didaktička društvena igra "Zemlja rizika", prikazuju filmovi "Što činiti u slučaju potresa?" i "Što činiti u slučaju požara?" te drže prezentacije i predavanja o smanjenju rizika od katastrofa, dok ih se kroz razgovor upoznaje s pravilima ponašanja u pojedinim izvanrednim situacijama. Edukacije su formom i sadržajem prilagođene uzrastu djece ali i potrebama školskih i predškolskih ustanova s kojima se edukacije prethodno dogovaraju. Upravo zbog njihovog osobito iskazanog interesa, na edukacijama se u posljednje vrijeme poseban naglasak stavlja na temu potresa, na to kako povećati našu otpornost te na upute što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa kako bi bili sigurniji.

Kroz razgovor i druženje čak i sasvim mala djeca mogu naučiti da je u slučaju potresa najvažnije sklupčati se, zaštititi glavu i ostati miran dok podrhtavanje tla ne prestane.