Održano predstavljanje projekta „Croatian safe steps CROSS“

Ministar Božinović: Idemo završiti posao i očistiti Hrvatsku od mina

Foto: MUP
 
Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predstavilo je danas, 8. svibnja 2024. godine u Gospiću projekt „Croatian safe steps CROSS“ čijim je aktivnostima, započetim 2022. godine, razminirano 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta na području Karlovačke, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.
 
Na konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, voditeljica jedinice Europske komisije za kohezijsku politiku u Hrvatskoj i Rumunjskoj Aida Liha Matejiček te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, dok je projektne aktivnosti predstavio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.
 
Prisutnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je tom prigodom rekao - Vrlo sam zadovoljan što smo ove godine, upravo na Dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, 4. travnja, ministar Erlić i ja potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvi projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027,  „Croatian safe steps CROSS“, vrijednosti 52,23 milijuna eura, od čega su 32,3 milijuna eura odnosno 61,8 % bespovratna sredstva Europske unije.
 
Ove godine planiramo od mina u cijelosti osloboditi Karlovačku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a do kraja 2025., odnosno najkasnije do 1. ožujka 2026. godine i Sisačko-moslavačku te Ličko-senjsku županiju, čime će, nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja, cijela Republika Hrvatska biti slobodna od mina.

Time će biti izvršen i najvažniji cilj Nacionalnog programa protuminskog djelovanja, koji je usklađen s obvezama Ottawske konvencije.
 
Ministar Božinović je s ponosom istaknuo i status RH u međunarodnoj protuminskoj zajednici te kako naše napore i profesionalno postavljen sustav protuminskog djelovanja prepoznaju zemlje s minskom problematikom koje cijene našu stručnost.
 
Na kraju svog obraćanja, ministar Božinović zahvalio je svima u Europskoj komisiji koji su bili uključeni u provedbu projekata, a posebnu zahvalu uputio je pirotehničarima, rukovateljima strojeva, vodičima pasa za detekciju mina, voditeljima radilišta i svima koji neposredno sudjeluju u razminiranju te poručio - Idemo završiti posao i očistiti Hrvatsku od mina.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut je rekao kako je u okviru projekta razminirano 7.1 km² u Karlovačkoj županiji, 12.7 km² u Ličko-senjskoj županiji, 6.1 km² u Sisačko-moslavačkoj županiji, 7.4 km² u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 1.1 km² u Šibensko-kninskoj županiji.
 
Cilj projekta je omogućiti značajno i učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te omogućiti stavljanje razminiranog prostora u funkciju gospodarskog i turističkog rasta i razvoja, istaknuo je ravnatelj Trut te dodao kako dalekosežne sigurnosne posljedice, kao i nemogućnost iskorištavanja minski sumnjivog zemljišta, već dugi niz godina snažno utječu na razvoj onih područja koja su bila zahvaćena ratnim događanjima, a time i na razvoj društva u cjelini.
 
Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno čak 2.833 eksplozivna ostatka rata, uključujući 961 minu, od kojih je čak 939 komada protupješačkih mina, rekao je ravnatelj Trut te napomenuo kako je Šibensko-kninska županija, zahvaljujući ovom projektu, u potpunosti očišćena od mina.
 
Dodao je kako je u Hrvatskoj od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno, dok je u istom razdoblju 40 pirotehničara izgubilo život obavljajući poslove razminiranja i upozorio kako se građani i dalje pozivaju da poštuju oznake minske opasnosti, ne uklanjaju ih i ne ulaze u označena minski sumnjiva područja.
 
Procjenjuje se kako još uvijek na minsko sumnjivim područjima ima oko 10 000 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, a trenutno je još uvijek oko 80 km² minski sumnjivog područja u 21 gradu i općini u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite, kao operativno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova u procesu pripreme projekata razminiranja, pripremilo je i drugi projekt „Croatian safe steps II“, čija je vrijednost oko 78 milijuna eura, od čega su 48,36 milijuna eura bespovratna sredstva EU.
 
 


Stranica