Održan 14. Ministarski sastanak Otvorenog parcijalnog sporazuma o prevenciji, zaštiti i pomoći u slučaju velikih prirodnih i tehnoloških katastrofa (EUR-OPA Major Hazards Agreement) Vijeća Europe

U organizaciji Portugala i Vijeća Europe 24. studenoga 2021., u obliku videokonferencije, održan je 14. Ministarski sastanak Otvorenog parcijalnog sporazuma o prevenciji, zaštiti i pomoći u slučaju velikih prirodnih i tehnoloških katastrofa (EUR-OPA Major Hazards Agreement), na kojoj je u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, sudjelovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH dr. sc. Damir Trut

Foto: MUP

Ministarski sastanak posvećen je dvjema značajnim temama: inkluzija ranjivih skupina u pripravnosti i odgovor na katastrofe te izazovi za aktivnosti vezane uz prirodne, tehnološke i biološke opasnosti.

U svom izlaganju ravnatelj Trut je naglasio važnost suradnje međunarodnih institucija koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa, prevencijom i pripravnošću, navodeći kako srednjoročni plan EUR-OPA Sporazuma ističe nacionalne, ali i međunarodne prioritete upravljanja rizicima od katastrofa u skladu sa Sendai okvirom.

Učinkovito upravljanje rizikom mora usmjeravati i postavljati prioritete za ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa“- izjavio je ravnatelj Trut te je istaknuo važnost razmjene iskustava i naučenih lekcija na području upravljanja rizikom, što se za Hrvatsku pokazalo vrlo potrebnim i korisnim, posebno u zadnje dvije godine kada se Hrvatska, uz borbu protiv širenja koronavirusa, bori i s posljedicama dva razorna potresa.

To je složena situacija, koja je pokazala koliko je važno biti spreman odgovoriti na sve izazove, ali ujedno i koliko je važno stvoriti otpornost na izvanredne situacije, pri čemu je ključna međusektorska suradnja i sudjelovanje svih relevantnih institucija i akademske zajednice“- rekao je ravnatelj Trut, dodavši kako su upravo dokumenti poput Procjene rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku, Procjena sposobnosti upravljanja rizicima te Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, rezultat zajedničkog rada institucija nadležnih za upravljanje rizicima.
 
EUR-OPA Sporazum je platforma za suradnju u području smanjenja rizika od katastrofa uzrokovanih prirodnim i tehničko-tehnološkim prijetnjama između Europe i zemalja južnog Mediterana, a pokriva područja vezana uz smanjenje rizika od katastrofa, posebno znanje, prevenciju, spremnost, upravljanje rizicima te analizu posljedica katastrofa. Glavni ciljevi Sporazuma su jačanje i promicanje suradnje među državama članicama u multidisciplinarnom kontekstu, kako bi se osiguralo učinkovitije smanjenje rizika, prevencija i bolja spremnost u katastrofama. Sporazum je uspostavilo Vijeće ministara Vijeća Europe 1987. godine te broji 24 države članice.
 

Stranica