U Sarajevu održano svečano otvaranje projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERCEGOVINA“

Svečanom konferencijom, koja je održana u Sarajevu 12. prosinca, službeno je otvoren projekt „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERCEGOVINA  - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, na čelu s pomoćnikom ministra dr.sc. Damirom Trutom.

Riječ je o dvogodišnjem projektu, vrijednom 1.498.800 eura, čiji je provedbeni dio započeo 1. ožujka ove godine.  U proteklih su deset mjeseci stručnjaci Ravnateljstva civilne zaštite, s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko, kao korisnicima projekta, održali niz  sastanaka na operativnoj razini, radionica i tečajeva na području izrade i revizije standardnih operativnih postupaka u komunikacijskom segmentu, kao i ostalih planskih dokumenata, prvenstveno u aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa. Projekt također predviđa obuku pripadnika interventnih i spasilačkih postrojbi, kao i organizaciju i provedbu simulacijskih terenskih vježbi, za što su započele i zajedničke pripreme. U dvije godine provođenja projekta, održat će se preko 60 aktivnosti, koje uključuju pripremu svih segmenata sustava civilne zaštite u BiH za ravnopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU. Projekt u potpunosti financira Europska komisija (EK), temeljem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova RH i EK.

Pomoćnik Trut izrazio je zadovoljstvo što je upravo  MUP RH u ulozi voditelja konzorcija s Asocijacijom za upravljanje krizama AZUR, kao partnerom, dobio priliku svoja iskustva prenijeti kolegama u BiH.  „Aplicirajući na ovaj projekt, naša glavna ideja bila je pružiti potrebnu stručnu pomoć i ekspertizu BiH kako bismo pomogli  i  olakšali  put BiH prema Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu pa tako i za punopravno članstvo u EU“ naglasio je Trut u svom obraćanju, navodeći benefite članstva u Mehnizmu koji uvelike mogu doprinijeti podizanju razine sustava  civilne zaštite BIH, a time i podizanju razine sigurnosti njenih građana i gostiju. „Šire gledano, razina sigurnosti reflektira se i na cijelu regiju, jer u velikim nesrećama i katastrofama, neizbježno smo upućeni jedne na druge“.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković naglasio je potrebu jačanja sustava pripremljenosti i odgovora na katastrofe u svjetlu sve češćih situacija u kojima se ugrožavaju ljudski životi i imovina. Neophodno je jačati bilateralnu suradnju posebno u razmjeni iskustava te nastaviti put u euroatlantske integracije.

Nazočnima se obratio i Nicolas Bizel, voditelj Odjela operacija u Sektoru pravosuđa i unutarnjih poslova pri Delegaciji EU u BiH zahvalivši Ravnateljstvu civilne zaštite, Ministarstva unutarnjih poslova i konzorcijskom partneru AZUR-u na vrlo vrijednom radu na ovom projektu, naglasio je činjenicu da u današnjem ozračju klimatskih promjena svi moramo raditi na prevenciji katastrofa.

Hrvatska delegacija održala je prezentaciju o iskustvima odgovora sustava civilne zaštite RH na prirodne nepogode na primjeru poplava  u kontekstu fukcioniranja Mehanizma civilne zaštite.

Uz predstavnike Agencije AZUR, kao partnera projekta, na svečanom otvaranju nazočili su predstavnici korisnika projekt; Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko, zatim predstavnici Europske unije u BiH, veleposlanstava, međunarodnih organizacija, čelnici i predstavnici lokalne zajednice, žurnih službi i akademske zajednice.




Stranica