U Ljubljani održana 65. sjednica Upravnog odbora Ustanove za unapređenje ljudske sigurnosti

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Ljubljana23 (1).jpg

Upravni odbor Ustanove za unapređenje ljudske sigurnosti (Enhancing Human Security –ITF), na čelu s direktorom Tomažom Lovrenčićem te članovima – predstavnicima zemalja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske održao je 28. ožujka 2023. sjednicu Odbora, na kojoj je, kao član Odbora iz Republike Hrvatske, sudjelovao ravnatelj dr.sc. Damir Trut

Foto: MUP

Na 65. sjednici prihvaćen je zapisnik s prethodne sjednice Odbora te predstavljeno izvješće o radu i aktivnostima ITF-a te financijsko izvješće u 2022.godini. Direktor Lovrenčić prezentirao je prijedlog financijskog plana za 2023. te upoznao nazočne s prijedlogom izmjene i dopune Statuta ITF-a, kao i postupku transformacije ITF-a u međunarodnu organizaciju.

Ravnatelj  Trut istaknuo je kako se Hrvatska u takvoj organizaciji, može pozicionirati kao zemlja pružateljica pomoći kroz aktivno pružanje znanja i ekspertize u području protuminskog djelovanja zemljama u regiji i šire temeljenim na iskustvu, postignućima u povlačenju sredstava iz EU fondova, izgrađenoj organizacijskoj, normativnoj, tehnološkoj i informacijskoj strukturi.
 
Naveo je trenutne aktivnosti pružanja pomoći na području razminiranja Ukrajini, gdje je i Europska komisija prepoznala Hrvatsku koja, zbog svojih specifičnih znanja, može biti zemlja lider u okviru institucionalne potpore protuminskom sustavu Ukrajine. Republike Hrvatska ujedno može ponuditi  i različitu opremu hrvatskih proizvođača koji u tom segmentu svakako spadaju u sam svjetski vrh i postavljaju nove tehnološke standarde.
 
Ravnatelj Trut upoznao je članove Odbora i o rezultatima isključenja iz minski sumnjivog područja (MSP)  u RH u 2022., naglasivši da je MSP smanjen za 54,7 km2, a preostala površina MSP iznosi nešto manje od 150 km2 unutar 28 jedinica lokalne samouprave u 6 županija.
 
„U 2023. godini planira se isključenje područja površine 63 km2 iz MSP-a, uz potpuno uklanjanje MSP-a u Šibensko-kninskoj i Osječko-baranjskoj županiji“ – izjavio je ravnatelj Trut, istaknuvši projekte u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kojima će se omogućiti upravljanje šumama i šumskim ekosustavom u zaštićenim Natura 2000 područjima.
 
„I u ovom financijskom razdoblju nastavljamo s projektima razminiranja s planiranih
80 milijuna EUR bespovratnih EU sredstava, a konačni plan je razminirati sva preostala minsko sumnjiva područja do ožujka 2026., što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije, rekao je ravnatelj te dodao da će se time u  potpunosti otkloniti realna zapreka gospodarskog rasta i potpune normalizacije života.
 

Stranica