Tehničko-taktički modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite vratio se iz Albanije

Tehničko-taktički modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite vratio se danas, 13. prosinca iz Albanije gdje je bio mobiliziran tim od pet građevinskih inženjera i tri pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH kao taktičko-tehnička potpora

Tim je dočekao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut i čestitao im na odlično odrađenom poslu i uspješnom ispunjenju svih postavljenih zadaća na vrlo zahtjevnim lokacijama razornim potresom pogođene Republike Albanije. 
 
Ovih osmero ljudi je zaista svojom strukom pokazalo i pomoglo stanovništvu Republike Albanije u procjeni strukturalnih šteta grada, što je bila njihova temeljna zadaća. Još jednom ste potvrdili da su pripadnici hrvatske civilne zaštite na razini svih izazova pred koje ih prirodne nepogode i katastrofe mogu staviti - obučeni, spremni i sposobni na njih adekvatno, organizirano i promptno odgovoriti. Brza organizacija pružanja pomoći i brzi odaziv zasigurno doprinosi ugledu Hrvatske kako u europskim tako i u međunarodnim razmjerima“ – poručio je pomoćnik Trut.
 
Siniša Badovinac, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka, ukratko je izvijestio o aktivnostima u Albaniji: „Naši zadaci su bili pružiti pomoć lokalnom stanovništvu s obzirom na to da je faza spašavanja nakon potresa završena. Naša zadaća je bila da organiziramo samodostatno djelovanje na području Drača i u dogovoru s lokalnim vlastima, u koordinaciji preko europskog tima civilne zaštite i ćelije za procjenu katastrofa i izvješćivanje o tome, organiziramo operativne zadaće na terenu naših strukturalnih inženjera, kao jedne ekspertne skupine koja treba u dogovoru i pratnji albanskih inženjera izvršavati dnevna izviđanja, kako bi mogli procijeniti perspektivnost građevina te kako bi se generalno, u suradnji s drugim timovima na terenu, napravio trošak i troškovnik koliko je Albanija stradala u tom cijelom procesu“.
 
„Surađivali smo jako dobro s lokalnim inženjerima koji su nas kasnije povezali s njihovim dekanom u Tirani“ istaknuo je dobru suradnju Josip Atalić, izvanredni profesor građevinskog fakulteta u Zagrebu, i dodao kako na fakultetu pokušavaju okupiti mlade ljude, kao ove ovdje prisutne, da sa svojim znanjem i istraživanjima pomognu sustavu i Hrvatskoj u cjelini.
 
Tim je u nedjelju, 8. prosinca, stigao u grad Drač u Republici Albaniji, koji je 26. studenoga pogodio razoran potres. Po dolasku u Drač te sukladno prioritetima, hrvatski tim se podijelio u dvije operativne grupe, pet strukturalnih inženjera upućeno je na procjenu objekata u selo Rade, provincija Manez, zajedno s albanskim časnikom za vezu. Tijekom misije, hrvatski inženjeri su izvršili 68 procjena građevina.
 
Modul DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite obavljao je zadaće održavanja baze operacija, s naglaskom na poboljšanju koordinacije sa sudjelujućim timovima te nadogradnje operativnih i tehničkih uvjeta u bazi.
 
Također, inženjeri su radili sa studentima Građevinskog fakulteta u Tirani te prenosili svoja ekspertna znanja i iskustva tijekom operativnih akcija na terenu.
 
Osim naših snaga, na terenu su bili angažirani strukturalni inženjeri iz Izraela, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, SAD-a, Poljske, Mađarske i Slovenije.
 
Podsjetimo, putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Civilne zaštite Europske komisije, Albanija je zatražila pomoć građevinskih stručnjaka koji bi svojom ekspertizom mogli pridonijeti kvalitetnoj procjeni. Republika Hrvatska je 5. prosinca ponudila pomoć svog tima za procjenu štete na građevinskim objektima, a Republika Albanija je ponuđenu pomoć prihvatila.


Stranica