Ravnatelj Trut u Splitu: U Hrvatsku dosad stiglo 15.550 raseljenih osoba iz Ukrajine

U hotelu Zagreb u Splitu trenutno se nalazi 127 raseljenih osoba iz Ukrajine, većinom djece iz sportske škole Šahtar koja su stigla u pratnji trenera i nekoliko roditelja, a danas ih je obišao ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima

Foto:MUP

Prije samog obilaska u Splitu su se sastali sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, predstavnicima županijskog Stožera civilne zaštite i organizacija uključenih u prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba, s kojima su razgovarali o trenutnim aktivnostima na području Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugih priobalnih županija.

Ravnatelj Trut istaknuo je kako je do danas u Republiku Hrvatsku stiglo 15.550 osoba izbjeglih iz ratom pogođenih područja Ukrajine, a 2446 njih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od kojih je 127 smješteno u kolektivnom smještaju, u hotelu "Zagreb". Vlada RH od prvog dana poduzela je sve potrebne korake u prihvatu raseljenih osoba. Formirana Međuresorna radna skupina na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom Božinovićem provodi aktivnosti pružanja humanitarne pomoći, prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine, kazao je te dodao kako Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira aktivnostima na nacionalnoj razini i putem područnih ureda pruža podršku regionalnoj i lokalnoj razini u cilju kvalitetne pripreme, prihvata i zbrinjavanja raseljenih osoba.

S obzirom da se približava turistička sezona, na sastanku je bilo riječi o smještaju raseljenih osoba iz Ukrajine, ako će se vlasnici objekata u kojima su te osobe smještene njima koristiti u turističkoj sezoni. Kako je istaknuo ravnatelj Trut, takve će se situacije rješavati putem Operativne skupine u Ravnateljstvu civilne zaštite, i to smještanjem raseljenih osoba u pojedinačni ili kolektivni smještaj te će svaka osoba koja se nalazi u RH biti adekvatno zbrinuta.

"Dosad je nešto manje od 10 tisuća osoba zatražilo privremenu zaštitu, po čemu imaju pravo na školovanje, smještaj, zdravstvenu skrb i sve drugo potrebno", rekao je Trut te naglasio da se brojne aktivnosti odrađuju kontinuirano i koordinirano na svim razinama, od nacionalne do lokalne, i u suradnji s temeljenim operativnim snagama sustava civilne zaštite, kao i svim relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj, kojima se zahvalio na svemu što čine s ciljem što kvalitetnijeg i primjerenijeg zbrinjavanja i integracije raseljenih osoba u RH.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kušćević iznio je podatke o broju djece koja su smještena u hotelu Zagreb u Splitu. Kazao je da se radi o jednoj skupini od 94-ero djece koja su polaznici sportske škole Šahtar i jednoj grupi jedriličara među kojima također ima djece. Djeca su nastavila on-line školovanje, ali i treniranje na gradskom stadionu, a onima bez roditelja Centar za socijalnu skrb odredio je skrbnike, rekao je Kušćević.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 106 djece pohađa osnovnu školu, sedmero ih je u redovitom srednjoškolskom obrazovanju, a 17 u vrtićima. Starije osobe, imaju organizirane i tečajeve učenja hrvatskog jezika u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, izvijestio je župan Boban te zahvalio Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom Crvenom križu na potpori koju im pružaju.

Na završetku posjeta, obišli su info centar za raseljene osobe koji je smješten u Gradskom društvu Crvenog križa Split.

Stranica