Ravnatelj Trut na sastanku s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek

U Ministarstvu kulture i medija 22. studenog 2022. godine održan sastanak ministrice Nine Obuljen Koržinek i ravnatelja Damira Truta sa suradnicima

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Sastanak je iniciran zbog nekoliko recentnih događaja u našoj zemlji, uzrokovanih klimatskim promjenama, koji su, osim spašavanja ljudskih i materijalnih dobara, ukazali na potrebu organizirane i sustavne zaštite kulturne baštine i to u svim fazama upravljanja rizicima od katastrofa, od preventive, odgovora do ranog oporavka, jer, naglašeno je, zaštita kulturne baštine znači i smanjiti ranjivost kulturnog identiteta.

Ministrica Obuljen Koržinek i ravnatelj Trut složili su se da se samo zajedničkom suradnjom Ministarstva i Ravnateljstva civilne zaštite mogu implementirati naučene lekcije iz potresa u Zagrebačkoj i Sisačko – moslavačkoj županiji, kada je bilo potrebno izmjestiti sakralne i kulturne vrijednosti iz oštećenih crkava i ostalih objekata. Tu su ključni zajednički projekti i povlačenje sredstava iz fondova EU-a, ali i zajedničke edukacije i sinergija struke i operativnog djelovanja, kako bi se u izvanrednim događajima stručno postupalo s kulturnim dobrima.

Jedan od projekata je i osposobljavanje i opremanje  Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, kao i ostalih operativnih snaga sustava civilne zaštite, čime ćemo dobiti kvalificirane stručne timove za evakuaciju i pohranjivane kulturnih dobara s područja zahvaćenim velikim nesrećama i katastrofama.

Veliki iskorak u suradnji vidljiv je i kroz ustrojavanje ronilačke skupine modula za spašavanje na vodi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja će Ministarstvu kulture i medija, davati podršku u istraživanju olupina potonulih brodova.

Zaključeno je da je prostor za suradnju velik uz međusobno razmjenjivanje iskustava, primjera dobre prakse i naučenih lekcija, kako bi na nacionalnoj, ali i na globalnoj razini, izgradili otpornost društva, a time i zaštitili naša kulturna dobra. 



Stranica