Ravnatelj Trut na predstavljanju programa resocijalizacije ukrajinskih branitelja

U Savudriji je u četvrtak, 6. lipnja 2024. održano predstavljanje programa resocijalizacije ukrajinskih branitelja, u kojem kao instruktori ronjenja sudjeluju pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite

Foto: MUP

Događanju je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je tim povodom pohvalio ovu inicijativu i rekao kako je ovo još jedan sjajan primjer Hrvatske pomoći Ukrajini koja je ovom prilikom ugostila ukrajinske branitelje te im pružila pomoć i podršku kroz program resocijalizacije koji se provodi kao doprinos hrvatskih branitelja za njihov što brži oporavak.

Zaista me raduje što su upravo naši ratni veterani, koji su prošli Domovinski rat u RH, sada vaši instruktori koji vam pružaju prijeko potrebnu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku kroz program resocijalizacije u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic. Većina njih su i aktivni pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su vrhunski osposobljeni i aktiviraju se u raznim velikim nesrećama pod vodom i na vodi.“ - rekao je Trut.

Na kraju je istaknuo kako su i Hrvatska i druge zemlje Europe uz Ukrajinu te kako će Hrvatska nastaviti pružati pomoć, kako materijalno, tako i kroz ovakve i slične programe psihosocijalne pomoći i podrške.

Događanju su prisustvovali i gradonačelnik grada Lavova Andriy Sadovyi, gradonačelnik grada Umaga Vili Bassanese, izvršni direktor UNBROKEN fondacije Oleksandr Kobzarev, načelnik PU istarske Alen Klabot, voditelj Službe civilne zaštite Pazin Mladen Kiković te predstavnici civilne zaštite Republike Slovenije.

Gradonačelnik grada Lavova, Andriy Sadovyi kazao je kako su iskustva hrvatskih branitelja koja su podijelili s ukrajinskim braniteljima od velike važnosti, pogotovo u vidu zajedničke borbe za demokraciju i bolje sutra te je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i svim Hrvatima na tako velikoj podršci Ukrajini i Ukrajincima u borbi za demokratske vrijednosti.

U sklopu predstavljanja programa resocijalizacije ukrajinskih branitelja, prikazane su vježbe ronjenja i kajakarenja.
 
Program, koji se provodi u Savudriji od 3. do 12. lipnja 2024., sastoji se od teoretskog dijela koji uključuje brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, dok praktičan dio uključuje različite aktivnosti koje pozitivno i blagotvorno djeluju na ljudski organizam, a temelje se na terapeutskom ronjenju te uključuje kajakarenje i brojne druge aktivnosti.
 
Ovaj program, koji je započeo prošle godine, provodi se u Ukrajini i Hrvatskoj, u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i partnera projekta UNBROKEN fondacije iz Lavova te uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i grada Lavova.
 
 
 

Stranica