Prezentacija minske situacije u Ličko – senjskoj županiji

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut je u petak, 14. siječnja bio u radnom posjetu u Ličko-senjskoj županiji na kojem je prezentirana minska situacija i protuminsko djelovanje na području županije

Foto: MUP

Tom prilikom je naglasio kako bi se cijeli prostor RH očistio od mina, protuminsko djelovanje postalo je jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 25 godina sustavno vrlo uspješno ulaže, a rezultati toga su, unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima, vrlo mjerljivi i, od strane dionika protuminske zajednice, kao i od strane lokalnih zajednica kojima se razminirana područja vraćaju na uporabu, ocijenjeni kao vrlo uspješni.

Također je izdvojio kako će sredstva europskih fondova, uz sredstva iz državnog proračuna i sredstva prikupljena iz naknade za općekorisnu funkciju šuma (OKFŠ), omogućiti finalizaciju rješavanja minskog problema u Republici Hrvatskoj, koje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2026. godine, što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije. Time bi se u potpunosti otklonila realna zapreka gospodarskog rasta i potpune normalizacije života. Samo u 2021. godine minski sumnjiva područja Republike Hrvatske je aktivnostima razminiranja te općeg i tehničkog izvida smanjeno za 45 km2,  a pronađeno je 2.663 komada eksplozivnih ostataka.

Moram istaknuti da su naše znanje  i sposobnosti u području razminiranja stečenih tijekom svih ovih izazovnih godina te uređenost protuminskog sustava prepoznale zemlje Europe i svijeta s minskim problemom (primjerice Ukrajina, Azerbajdžan, Sirija), zbog čega traže našu stručnost i pomoć u rješavanju minske problematike“ – rekao je Trut.

Na kraju se zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji predstavnicima Ličko-senjske županije te kazao kako će zajedničkim daljnjim radom i angažmanom doći do ostvarenja cilja - Ličko-senjska županija bez mina , a potom i do - Hrvatske bez mina.

Uz ravnatelja, prisutne su pozdravili župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina – Stilinović. Župan Petry zahvalio se na odličnoj suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite i na pruženoj stručnoj i profesionalnoj pomoći te uloženom trudu, zahvaljujući čemu se površina minskih sumnjivih područja u županiji kontinuirano smanjuje, što je za stanovništvo, ali i za gospodarstvo u cjelini od velike važnosti.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje  Nikša Bogdanić održao je prezentaciju o minskoj situaciji i protuminskom djelovanju na području Ličko-senjske županije.

Na području Ličko – senjske županije provodila su se dva velika projekta razminiranja financirana europskim sredstvima,  Operacija 5.2.2. (2015. – 2018.) i Fearless Velebit (2018. – 2023.).  Operacija 5.2.2. kroz koju je Ličko – senjska županija ostvarila bespovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiranje 26,51 km2 poljoprivrednih površina, ukupne vrijednosti nešto više od 222 milijuna kuna, pronađeno je i uništeno nešto više od 1.700 komada eksplozivnih ostataka rata koje su prijetile na području Ličko – senjske županije. Realizacijom poslova razminiranja minskih sumnjivih područja Ličko-senjske županije prema projektu Fearless Velebit smanjeno je za 9,9 km2, a pronađeno je i uništeno 2.177 komada eksplozivnih ostataka rata.

 
 

Stranica