Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na 17. međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut sudjelovao je na 17. međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum pod nazivom „Dire Straits and Safe Passages“ u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koja je održana u Dubrovniku

Foto: MUP

U sklopu konferencije ravnatelj Trut sudjelovao je na panelu o sanaciji zemljišta i razminiranju koje je preduvjet za oporavak i obnovu, s posebnim naglaskom na Ukrajinu, koja je trenutno najveće minirano područje na svijetu. Tom prilikom je rekao kako trenutačni međunarodni napori trebaju biti usmjereni na obnovu mira u Ukrajini što je prije moguće i stvaranje preduvjeta za povratak normalnom životu, čime će se znatno proširiti i mogućnosti rješavanja zagađenosti teritorija Ukrajine minama i drugim eksplozivnim ostacima rata.  „Ono što Ukrajina sada treba napraviti, a koliko pratimo situaciju i radi, vjerujem i na temelju našeg iskustva, je nešto što je Republika Hrvatska vrlo dobro implementirala unutar vlastitog protuminskog sustava. Tu prije svega govorim o razvoju i implementaciji operativnih planova koji proizlaze iz  nacionalne strategije, definiranim godišnjim prioritetima i međuresornoj koordinaciji ključnih dionika protuminskog sustava, tijela državne uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave.“ - kazao je Trut.

Na kraju je istaknuo i kako je Republika Hrvatska kroz prošlogodišnji Nacionalni program protuminskog djelovanja do 2026. godine, ali i Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, jasno definirala razminiranje kao prioritetnu aktivnost i dovršetak svih poslova u skladu s člankom 5. Ottawske konvencije do ožujka 2026. godine.

Također, na marginama 17. Dubrovnik Foruma ravnatelj Trut održao je bilateralan sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova u Azerbajdžanu Elnurom Mammadovim te Nj.E. izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj Anarom Imanovim.

Na sastanku su razmijenjena iskustva te se govorilo o nastavku suradnje na polju protuminskog djelovanja, posebice o finalizaciji pružanja pomoći Republici Azerbajdžan u vidu nabave osam potražnih pasa za razminiranje i obuke četiri vodiča.

Tijekom dva dana konferencije raspravljat će se o mnogim globalnim temama, od potrebe za novom vizijom suradnje Zapada i Globalnog Juga, preko raznovrsnih izazova s kojima se suočava transatlantska zajednica i koje se dotiču budućnosti Europe, sve do preobražavajuće uloge umjetne inteligencije u globalnom upravljanju, kao i druge istaknute teme međunarodne politike.


 

Stranica