Predstavljen Festival vještina za život – putokaz za bolji svijet

Povodom UN-ovog Svjetskog dana vještina mladih, danas, 15. srpnja, u Zagrebu je održano predstavljanje kampanje za projekt „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ i Festivala vještina za život koji će se, od 29. srpnja do 1. kolovoza 2022., održati u Lovincu

Foto: Savez izviđača Hrvatske i MUP

Predstavljanju su prisustvovali ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer uz glavnog načelnika Borisa Vujnovića, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Moram spomenuti kako je temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, svaki građanin dužan brinuti se za svoju osobnu sigurnost i zaštitu te provoditi mjere osobne  i uzajamne zaštite i sudjelovati u aktivnostima civilne zaštite. Zato mi, u Ravnateljstvu civilne zaštite, ovakve aktivnosti koje su usmjerene promociji životno važnih vještina podržavamo i uvijek ćemo ih podržavati jer preventiva je izuzetno bitna, našu djecu moramo učiti odgovornosti i samopomoći, rekao je ovom prilikom ravnatelj Trut.

Ova kampanje je vrlo značajna jer educira i priprema djecu i mlade za svakakve izazove u životu. Upravo taj preventivni dio je i jedna od zadaća Ravnateljstva civilne zaštite, a suradnja sa Savezom izviđača Hrvatske i drugim partnerima od iznimne je važnosti jer naš zajednički rad služi dobrobiti zajednice – zaključio je ravnatelj.

Cilj Festivala je doprinos izgradnji modernog i funkcionalnog društva, društva samostalnih, samodostatnih i solidarnih ljudi, a upravo takvi ljudi potrebni su civilnoj zaštiti u Hrvatskoj, od lokalne do nacionalne razine.

Kroz brojne edukativne aktivnosti koje će se održati, djecu i mlade učit će se raznim vještinama, između ostalog, kako se trebaju snaći u nepoznatom okruženju, kako pozvati pomoć ili pomoći nekome, odnosno kako oni sami jednog dana mogu postati pripadnici postrojbi civilne zaštite.

Festival vještina za život će se održati u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske koja će okupiti više od 2000 djece i mladih, uz potporu više od 30 partnerskih institucija i organizacija. Ovo je prvi takav festival u Hrvatskoj, koji će biti otvoren za javnost, a ponudit će mladima iz čitave Hrvatske mogućnost besplatnog sudjelovanja u više od 100 različitih aktivnosti i radionica.

Festival će biti tematski podijeljen te će prvi dan biti posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture. Drugi dan će biti posvećen Danu civilne zaštite na kojem će se održati velika pokazna vježba traganja i spašavanja u ruševinama u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite, a kako bi se prikazala spremnost i sposobnost sustava civilne zaštite u različitim situacijama. Treći dan će se održati dan posvećen Europi, a zadnji dan festivala bit će posvećen klimatskim promjenama, jednim od trenutno najvećih izazova s kojima se suočava cijeli svijet. Također, u sklopu događanja Ravnateljstvo civilne zaštite će predstaviti opremu koju Državna intervencijska postrojba civilne zaštite koristi pri odgovoru na katastrofe te će prezentirati i edukativne modele katastrofa kako bi se najmlađi, ali i svi zainteresirani upoznali s poplavama, potresima, krškim krajolikom, erozijom i vulkanom, a s ciljem podizanja svijesti i promocije važnosti smanjenja rizika od katastrofa. Održat će edukacije o minskoj opasnosti i sustavu civilne zaštite, a predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite će najmlađima predstaviti potražne pse i pokazati kako je suradnja psa i čovjeka neopisivo važna kada se govori o spašavanju ljudskih života.

Edukacija svih građana, a ne samo djece, ključan je element za razvoj cijelog društva.

Organizatori kampanje i Festivala su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Pokrovitelji su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Američka gospodarska komora i Messengers of Peace-program svjetske skautske organizacije.

Detaljni program aktivnosti Festivala vještina za život te prijave građana na pojedine aktivnosti i radionice nalaze se na službenoj web stranici Festivala: vjestinezazivot.hr



Stranica