Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović prisustvovao terenskoj pokaznoj vježbi civilne zaštite „Jastrebarsko 2020“

​Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je danas, 21. listopada prisustvovao terenskoj pokaznoj vježbi civilne zaštite „Jastrebarsko 2020“ u Logističkom centru civilne zaštite

Uz ministra, vježbi su prisustvovali pomoćnik ministra dr.sc Damir Trut sa suradnicima Ravnateljstva civilne zaštite i suradnici iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

U sklopu vježbe, koja se odvijala u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama, prezentirano je uvježbavanje rada s novonabavljenom opremom za spašavanje u slučaju pada zrakoplova te operativne sposobnosti prilikom spašavanja putnika i posade iz zrakoplova.

Danas smo vidjeli koliko je važno ulaganje u sustav civilne zaštite te nas je 2020. godina upozorila upravo na tu činjenicu, da moramo stalno nadograđivati postojeće kapacitete, ali i nabavljati novu opremu“  - naglasio je tom prilikom ministar Božinović.

Novo nabavljena modularna oprema za traganje i spašavanje u slučaju zrakoplovne nesreće sastoji se od opreme za traganje, podizanje i stabilizaciju dijelova zrakoplova te za spašavanje putnika i posade.  Može se koristiti za akcije traganja i spašavanja u urbanim sredinama kod većih nesreća ili katastrofa (potresi, klizišta) i učinkovita je na svim vrstama terena i uvjetima okoliša. Smještena je u dva kontejnera koji se mogu vrlo brzo prebaciti na lokaciju pada zrakoplova.

Također za brz i učinkovit sustav dopreme opreme na poziciju pada zrakoplova u modularnu opremu je uključeno i specijalno vozilo, kamion s navlakačem, koji ju može dopremiti na sve vrste terena.

 „Državna intervencijska postrojba civilne zaštite u svemu što je dosad radila pa i u radu s ovom opremom, pokazala je i pokazat će profesionalnost, doraslost i stručnost te je sposobna reagirati pravovremeno, fleksibilno i kvalitetno kako bi se zaštitili životi naših građana te imajući u vidu zadaće s kojima se susreću koje su nepredvidive, neočekivane i nagle. Ovom prilikom izražavam zadovoljstvo s današnjom prezentacijom i očekujem da ova slika ode u hrvatske domove i da naši građani vide da se brinemo o sigurnosti Republike Hrvatske“ – zaključio je ministar.

Vrijednost nabavljene opreme iznosi 11.210.000,00 + PDV (14.012.500,00 kuna) i sastoji se od 132 stavke alata i uređaja. Koristit će ju Državna intervencijska postrojba civilne zaštite, a bit će  smještena u skladištima Ravnateljstva civilne zaštite.

Podsjetimo, sustav potrage i spašavanja zrakoplova u Republici Hrvatskoj temelji se na standardima i preporučenoj praksi Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu. Uredbom o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova definiran je sustav potrage i spašavanja zrakoplova u slučajevima nesreće zrakoplova u Republici Hrvatskoj te način usklađivanja djelovanja sudionika u akcijama potrage i spašavanja zrakoplova.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH rukovodi operativnim snagama i koordinira djelovanje drugih sudionika potrage i spašavanja te skrbi za optimalnu organizaciju potrage i spašavanja u slučajevima nesreće zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama. U tom smislu provode se redovita osposobljavanja i opremanja za operativno djelovanje u slučaju zrakoplovne nesreće.

Sve aktivnosti se financiraju s pozicije Rutnih naknada (neproračunskih sredstava namijenjenih za aktivnosti SAR-a) kojima upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova za nadležnost potrage i spašavanja na kopnu i unutarnjim vodama.

Stranica