Pomoćnik ministra na konferenciji „Kibernetička sigurnost digitalnog društva – izazovi, rizici i prilike“

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut: „Investiramo u nove procese i sofisticiranije tehnologije, u cilju promptnijeg prepoznavanja sigurnosnih prijetnji i rizika u kibernetičkom prostoru“

Foto: MUP

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut sudjelovao je danas u hotelu Antunović u Zagrebu na trećoj konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava na temu „Kibernetička sigurnost digitalnog društva – izazovi, rizici i prilike“.

Konferencija je održana u organizaciji Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) te pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane.

Uz pomoćnika ministra, konferenciji su prisustvovali i ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava Predrag Božinović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanik ministra obrane i načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave brigadir Bruno Bešker, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec te mnogi drugi.

Pomoćnik ministra je na samom početku konferencije izrazio zadovoljstvo i zahvalu organizatorima na odabiru  tematike ove konferencije, koja je u današnje vrijeme česta tema, jer sigurnost informacijskih sustava predstavlja jedan od  prioriteta nacionalne sigurnosti, kao i privatnog sektora.

Ministarstvo unutarnjih poslova vrlo je aktivno u kreiranju odgovora na kibernetičke prijetnje, kroz sudjelovanje u radu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost te Operativno – tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost.“ – naglasio je tom prilikom pomoćnik Trut.

Također je napomenuo kako se visoka razina horizontalne, međuresorne i međusektorske suradnje pokazala dobitnom kombinacijom za uspješnost i učinkovitost u svim aspektima djelovanja na sigurnosni incident (od uzbunjivanja, pravovremenog međusobnog protoka informacija i izmjenjivanja najboljih praksi postupanja u rješavanju incidenta, distribucije uputa pa do pravovremene i učinkovite komunikacije s javnosti s ciljem sprječavanja širenja panike).

Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava je pozdravio sve prisutne i zahvalio na velikom odazivu te kazao: „Temu ovogodišnje konferencije potrebno je sagledati u svijetlu predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici sljedeće godine koji će Hrvatsku izložiti kibernetičkim napadima svake vrste, kao metu visokog rizika. Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako NATO i Europska unija kibernetičku sigurnost stavljaju u fokus svojih aktivnosti, NATO je pojačao aktivnosti vezano i uz kibernetičku sigurnost koje sežu vojnu, ali i civilnu sferu te je Europska unija donijela nekoliko važnih akata koji se između ostalog bave zaštitom kritične informacijske infrastrukture, izgradnjom kapaciteta za prevenciju i odgovore na kibernetičke incidente i krize.

 „Digitalna tehnologija korjenito mijenja društvo, načine poslovanja, komunikaciju  i društveni život u cjelini stoga je potrebno naglasiti poveznicu našeg akademskog sektora sa svim segmentima društva, privatnim i državnim sektorom, te samo zajedničkim radom, projektima i inovacijama u kojima sudjeluju svi segmenti društva možemo kao država u ovome okruženju i ubrzanom modernom tempu života ostati konkurenti na europskoj i svjetskoj razini.“ – naglasio je rektor Boras.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je u svom pozdravnom govoru istaknula: „Kibernetička sigurnost vrlo je prisutna i u našem društvu i drago mi je da je Republika Hrvatska prepoznala važnost ove teme te u posljednjih nekoliko godina je puno napravljeno i na području regulative, ali isto tako i na operativnom planu.

Posebno mi je drago da ova konferencija postaje tradicionalni nacionalni forum na kojem nekompetentniji sudionici iz Republike Hrvatske i inozemstva izmjenjuju iskustva, spoznaje i novosti iz ovog iznimno kompleksnog i sve važnijeg, ali istodobno i iznimno izazovnog područja.“- rekao je brigadir Bešker.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u području svoje nadležnosti sudjeluje i u postupku revizije  Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i pripadajućeg Akcijskog plana, kao i u provođenju niza pravnih, organizacijskih i tehničkih sigurnosnih mjera i postupaka, s ciljem upravljanja sigurnošću nacionalnog kibernetičkog prostora te isto tako  investira u nove procese i sofisticiranije tehnologije, u cilju promptnijeg prepoznavanja sigurnosnih prijetnji i rizika u kibernetičkom prostoru te odgovarajuće reakcije na pojavu prijetnji.“ – zaključio je pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut.

Ključna tema Konferencije bila je vezana uz pitanje daljnjeg razvoja područja sigurnosti informacijskih sustava u kontekstu Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga s naglaskom na provedbu nacionalnog legislativnog okvira, a sve s ciljem podizanja razine sveukupne informacijske i kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji je istaknuta i važnost upravljanja računalno-sigurnosnim incidentima te se dao pregled rizika naprednih prijetnji kibernetičkoj sigurnosti, posebice u kontekstu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.
 

Stranica