Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut dočekao tim za traganje i spašavanje iz Albanije

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut poručio da je modul za zaštitu i spašavanje Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite prepoznat i na međunarodnoj razini kao ravnopravan partner

Pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut je danas, 29. studenog dočekao u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu tim za traganje i spašavanje u ruševinama iz Albanije sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i 8 potražnih pasa te članove posade dva helikoptera Mi-171Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Uz pomoćnika ministra, dočeku je nazočio i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović.

Pomoćnik ministra čestitao je svima na odlično odrađenom poslu te uspješnom ispunjenju svih postavljenih operativnih zadaća na vrlo zahtjevnim lokacijama razornim potresom pogođene Republike Albanije.  „Također, čestitam i našim partnerima – Hrvatskoj udruzi za obuku potražnih pasa koji su izuzetno važan dionik pričuvnog sastava Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, a zahvalio bih i ostalim našim partnerima – HGSS-u, Crvenom križu i vatrogascima koji su svoje timove za spašavanje stavili u pripravnost, no srećom nije bilo potrebe za njihovim odlaskom u Albaniju“ – kazao je Trut.

Tom prilikom je pohvalio pripadnike Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite i naglasio kako su još jednom potvrdili da su na razini svih izazova pred koje ih prirodne nepogode i katastrofe mogu staviti - obučeni, spremni i sposobni na njih adekvatno, organizirano i promptno odgovoriti. „Navedeno dokazujete sustavno i upravo ste vašim zalaganjem, operativnom solidarnošću i profesionalnošću priskakanja u pomoć stranim kolegama u slučaju potrebe, prepoznati i na međunarodnoj razini kao ravnopravan partner!“ – istaknuo je još jednom pomoćnik ministra.

Izuzetno sam zadovoljan što je novo ustrojeno Ravnateljstvo civilne zaštite osposobljeno da u izuzetno kratkom roku organizira i uputi međunarodnu žurnu pomoć u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu. No isto tako Hrvatska je spremna odgovoriti i na zahtjev za pomoć na bilateralnoj osnovi, a što je učinila upravo u slučaju posljednjih potresa u Albaniji. Ta činjenica potvrđuje da sustav Domovinske sigurnosti vrlo učinkovito funkcionira budući da je u organizaciju pružanja pomoći, pored operativnih snaga civilne zaštite, aktivno uključena i hrvatska vojska koja je helikopterskim prijevozom omogućila da stručni tim Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH istog dana bude na potresom pogođenom području u Albaniji i trga za unesrećenima. Sva naša nacionalna i europska zalaganja solidne su potvrde da nam je cilj sustav civilne zaštite na svim razinama unaprjeđivati i razvijati za preventivno i operativno djelovanje, koristeći najbolje prakse Europske unije“ –zaključio je pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut.

Podsjetimo, Vlada Republike Albanije je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. Pomoć je ponudilo 11 zemalja, a Albanija je prihvatila pomoć Italije, Rumunjske i Grčke. Francuska, Hrvatska, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska su poslale pomoć Albaniji na bilateralnoj osnovi.
U noći 26./27. studenog hrvatski tim radio je na dvije zgrade visine 6 katova koje su bile teško oštećene na lokaciji Drač, procjeni situacije i potrazi za preživjelima. Tijekom 27. studenog nastavljene su aktivnosti traženja mogućih stradalih u srušenoj trgovini na lokaciji Drač. Trećeg dana angažiranja, 28. studenog u Albaniji, tim je u Draču, hotelu "Mira Mare" tražio preživjele/poginule osobe.

Republika Hrvatska se uključila u dodatno pružanje pomoći u robi vlastitim prijevozom te je preko Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH osigurala isporuku 300 iglu šatora, 2 generatora snage 2kW, 3 generatora snage 3,5 kW, 250 vreća za spavanje i 500 deka. U donaciji materijalne pomoći za Republiku Albaniju sudjelovao je Hrvatski Crveni križ s 500 komada plahti i 2000 komada konzervirane hrane. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove aktivnosti osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH za pruženu pomoć je zaprimilo pismo zahvale Veleposlanstva Republike Albanije u Republici Hrvatskoj.

Stranica