Međunarodna pomoć Libanonu

Hrvatska se pridružuje brojnim stranim državama i međunarodnim organizacijama u iskazu solidarnosti s libanonskim narodom i građanima Bejruta nakon nesreće koja ih je pogodila uslijed razorne eksplozije                    

U glavnom libanonskom gradu Bejrutu se 4. kolovoza 2020dogodila snažna eksplozija u lučkim skladištima koja je uzrokovala veliki broj smrtnih slučajeva i štete. Prema izvještajima, poginulo je preko 150 ljudi, 5.000 je ozlijeđeno, a zgrade i ceste su teško oštećene. Nacionalne vlasti proglasile su dvotjedno izvanredno stanje. Prema procjenama bez svojih domova ostalo je 300.000 građana.

Posebnu poteškoću sada predstavlja, osim privremenog smještaja stanovništva kojem su uništeni stambeni prostori, opskrba hranom i vodom s obzirom na to da je uništena luka iz koje se obavlja opskrba odnosno uvoz životno neophodnih namirnica. Osim toga, u eksploziji je uništena polovica medicinskih skladišta za borbu protiv bolesti COVID-19 i podršku sirijskim izbjeglicama.

Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske će, na temelju iskazanih potreba i prioriteta koje je Libanonska Republika dostavila putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu te koje je iskazala i u bilateralnim konzultacijama, Libanonu pružiti humanitarnu pomoć u ukupnoj protuvrijednosti od 120.000,00 EUR, i to 100.000,00 EUR u obliku financijske pomoći, uplatom sredstava putem međunarodne organizacije, a 20.000,00 EUR u obliku zaštitne i medicinske opreme putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije).

Zaštitna oprema koja se osigurava su osobna zaštitna sredstva s kemijskom zaštitom 5. i 6. stupnja koji će se isporučiti iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva civilne zaštite.

Transport humanitarne pomoći do međunarodnog aerodroma Beč u Republici Austriji uputilo je danas, 11. kolovoza Ravnateljstvo civilne zaštite, a u Libanon će biti prevezena avionom zajedno s humanitarnom pomoći Republike Austrije.

Stranica