​Hrvatska do sada dobila međunarodnu pomoć od sedam zemalja

Međunarodna pomoć je zatražena od Mehanizma civilne zaštite EU putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije

Nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka pogodio zagrebačko područje kao i zbog pojave koronavirusa, Republika Hrvatska je zatražila međunarodnu pomoć od Mehanizma civilne zaštite EU putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije (CECIS-a).
 
Do sada je pomoć ponudilo sedam europskih država: Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Crna Gora, Litva i Francuska.
 
Već u nedjelju, 22. ožujka, pomoć je stigla iz susjedne Slovenije i to po 60 sklopivih kreveta i vreća za spavanje, 20 električnih grijalica za S2 šatore i 10 zimskih šatora za 6-8 ljudi.
 
Italija je donirala 26 šatora na samonapuhavanje i više od tisuću podnica za šatore, Mađarska 200 sklopivih kreveta s madracima, a donacija je stigla u Hrvatsku prije dva dana, 23. ožujka.
 
Crna Gora je poslala kamion s pomoći od 30 šatora za 4 osobe, 200 električnih grijalica, 250 vreća za spavanje, 200 pokrivača, 100 podložaka za vreće za spavanje što je u Hrvatsku stiglo jučer, 24. ožujka.

Donacija iz Austrije se sastoji od 100 obiteljskih zimskih šatora (4x4 za pet osoba), 100 rasvjetnih kompleta za šatore, 800 poljskih kreveta i 200 vreća za spavanje za odrasle osobe.
Litva je ponudila pomoć od 21 šatora za 6-8 osoba, 21 električnu grijalicu, 200 vreća za spavanje, 200 sklopivih kreveta. Dolazak pomoći iz Austrije i Litve predviđen je za danas, 25. ožujka.

Zahtjevu za pomoć odazvala se i Francuska iz koje u našu zemlju stižu tri šatora za 10 osoba, 120 kreveta i 120 vreća za spavanje.

Ravnateljstvo civilne zaštite još jednom zahvaljuje svim zemljama na ovoj pomoći.

Građane još jednom pozivamo da poštuju mjere i odluke koje je donio Stožer civilne zaštite RH kako bi se spriječilo širenja zaraze novim koronavirusom. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa te svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stranica