Hrvatska delegacija na 67. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

U Beču, sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA –International Atomic Energy Agency), 25. rujna 2023. započela je 67. Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju

Foto: MUP

Konferenciji su nazočili predstavnici 175 zemalja, članica Agencije. Delegaciju Republike Hrvatske predstavljali su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut i stalni predstavnik i veleposlanik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, Mario Horvatić sa suradnicima.
 
Radi se o redovnom godišnjem zasjedanju kojeg saziva generalni direktor IAEA-a, koje okuplja relevantne stručnjake i političare kako bi se raspravilo o daljnjem razvoju nuklearne energije, kao i pitanjima nuklearne i radiološke sigurnosti, jačanju tehničke i tehnološke suradnje te neširenja nuklearnog oružja. 
Republika Hrvatska podupire zajedničke ciljeve suradnje IAEA i svih zemalja članica koji se odnose na neširenje nuklearnog oružja, sigurnu uporabu nuklearnog materijala i tehnologije te održivi razvoj. Ujedno intenzivno radi na poboljšavanju nacionalnog regulatornog okvira iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti kroz implementaciju preuzetih međunarodnih obveza. S tim ciljem donesen je Country Programme Framework za razdoblje 2020-2025 za Republiku Hrvatsku, u kojem su identificirana prioritetna područja za tehničku suradnju s IAEA-om, kao što su: nuklearna i radiološka sigurnost i osiguranje, hrana i poljoprivreda, zdravlje, voda, okoliš, energija i industrija.
 
Hrvatski znanstvenici i stručnjaci kontinuirano sudjeluju u nacionalnim i regionalnim projektima IAEA, u skladu s prioritetima nacionalnog okvirnog programa.

Sudionici konferencije upoznati su s održavanjem Jedanaestog svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica (CSCM – World Congress on CBRNe Science & Consequence Management) u  Cavtatu, od 23. do 27. listopada, u sklopu kojega će se provesti i vježba s ciljem provjere sustava pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske za slučaj terorističkog napada koji uključuje i uporabu radioaktivnog materijala.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija u okviru Ujedinjenih naroda. Poznata kao svjetska organizacija "Atomi za mir i razvoj",  IAEA je međunarodni centar za suradnju u nuklearnom području. IAEA surađuje sa svojim državama članicama i višestrukim partnerima širom svijeta na promociji sigurne (safety and security) i miroljubive uporabe nuklearnih tehnologija. Republika Hrvatska je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju pristupila 1993. godine. 

Stranica