Edukativnim radionicama diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Ravnateljstvo civilne zaštite je danas, 13. listopada povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, organiziralo edukativno-interaktivni program u Osnovnoj školi Većeslava Holjevca u Zagrebu

Foto: MUP

Događanju je prisustvovao ravnatelj dr.sc. Damir Trut sa suradnicima. Tom prilikom je istaknuo kako je ove godine obilježavanjem poseban naglasak stavljen na ulaganje u najmlađe generacije i edukaciju djece i mladih na temu smanjenja rizika od katastrofa. Upravo prioritet Ravnateljstva civilne zaštite je podizanje svijesti i promocije važnosti smanjenja rizika od katastrofa te se s tim ciljem odvija niz edukativnih aktivnosti diljem Hrvatske.

Centralni dio obilježavanja bio je fokusiran na prezentaciju edukativnih modela katastrofa, nabavljenih kroz projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ djeci u osam osnovnih škola u četiri grada (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), a koji će poslužiti učenicima u upoznavanju s poplavama, potresima, krškim krajolikom, erozijom i vulkanom. Modeli su nabavljeni u okviru projekta „Na putu smanjenja rizika od katastrofa – SROK“, izrađeni po posebnim specifikacijama, a školama sudionicama projekta predani su na trajno korištenje. 

Sam projekt, čiji nositelj je Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, vrijedan je 14.506.976,36 kn, od čega se 85 % bespovratnih sredstava financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% iz državnog proračuna.

Također, u sklopu programa održana je pokazna vježba potražnih pasa i njihovih vodiča kako bi se najmlađi upoznali s našim herojima na četiri noge te im je predstavljena oprema za spašavanje koju koristi Državna intervencijska postrojba civilne zaštite.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa istovremeno je obilježen u školama diljem Hrvatske u organizaciji Područnih ureda civilne zaštite:



Stranica