Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju

Slika /2023/5/minstar bož.jpg

Ministar Božinović podnio je i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2022. godinu

FOTO: You Tube Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je na današnjoj 213. sjednici Vlade Republike Hrvatske obrazložio nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju i podnio Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2022. godinu.
 
O Zakonu o protuminskom djelovanju

S obzirom da su u odnosu na tekst koji je upućen na prvo čitanje razlike samo nomotehničke prirode, ministar Božinović podsjetio je na najvažnije izmjene i dopune Zakona o protuminskom  djelovanju.

Naime, izmjenama i dopunama ukida se dopunski opći izvid koji se u praksi pokazao nepotrebnim, a zahtijevao je dodatne troškove iz Državnog proračuna, kvalitetnije i jednostavnije definiraju se metodologije općeg i tehničkog izvida koje provode službenici Ministarstva unutarnjih poslova, administrativno se rasterećuje provođenje kontrole kvalitete, a pritom se pojačava njezina efikasnost,  omogućava se efikasnija i racionalnija kontrola obilježenosti minski sumnjivih područja kao i reobilježavanje minski sumnjivih područja na način  da oznake minske opasnosti mogu postavljati i kontrolirati svi osposobljeni službenici Ministarstva unutarnjih poslova, a ne samo pirotehničari.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju i uputila ga Hrvatskome saboru na drugo čitanje.
 
Izvješća o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima  za 2022. godinu

U drugom dijelu izlaganja potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović  podnio je Vladi RH Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima  za 2022. godinu:

„U 2022. godine iz minsko sumnjivog područja isključeno je 55,2 km2, te je utrošeno  385.235.235,00 kuna odnosno 51.129.502,00 eura i nastavljen je uspješan trend u pogledu osiguranja sredstava za razminiranje iz fondova Europske unije, koja čine 30% ukupno utrošenih financijskih sredstava. Financijska sredstva s pozicije naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, osigurana od strane Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 55.118.552,00 kuna realizirana su u cijelosti.  Prilikom obavljanja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno 1.123 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 2.400 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Održano je 193 edukacija o minskoj opasnosti kojima su obuhvaćene 11.473 osobe, odnosno naših građana raznih dobnih skupina na području pet županija i tu se uglavnom radi o djeci u školama, lovcima i svima onima koji mogu doći u doticaj sa minski sumnjivim područjem. Provedeno 178 inspekcijskih nadzora na radilištima i 49 u sjedištima tvrtki za razminiranje. Dogodio se 2022. godine jedan minski incident na području Ličko-senjske županije u kojem je za vrijeme izvođenja radova razminiranja pomoćni djelatnik tvrtke za razminiranje zadobio lakše tjelesne ozljede.

U 2022. godini završeni su poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko sumnjivog područja u Požeško-slavonskoj županiji te se Požeško-slavonska županija više ne nalazi na popisu minsko zagađenih županija. Na kraju 2022. godine na području Republike Hrvatske površina minski sumnjivog područja iznosila je 149,7 km2, a na današnji dan 141 km2  unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija.“

Iz navedenog proizlazi utemeljeni optimizam da ćemo do planiranog 1. ožujka 2026. godine uspjeti u cijelosti ukloniti minsku opasnost s područja Republike Hrvatske, istaknuo je ministar. 

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima  za 2022. godinu.
 

Pisane vijesti