Ravnateljstvu civilne zaštite dodijeljeno Posebno priznanje HTZ-a za izniman doprinos turističkoj 2021. godini

Ravnateljstvu civilne zaštite danas, 29. listopada 2021., je na svečanosti dodjele Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada dodijeljeno Posebno priznanje Hrvatske turističke zajednice za izniman doprinos turističkoj 2021. godini

Svečana dodjela održana je na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku, a priznanje je ravnatelju dr.sc. Damiru Trutu uručila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Priznanje Hrvatske turističke zajednice je dodijeljeno Ravnateljstvu civilne zaštite zbog svega što čini kako bi Hrvatska bila prepoznata kao poželjno i sigurno turističko odredište. Prije svega, to je sustav 112 koji je u Republici Hrvatskoj ustrojen u Ravnateljstvu civilne zaštite, unutar Ministarstva unutarnjih poslova.

Od kada je 11. veljače 2005. uveden jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u RH, svi pozivi upućeni na broj 112 su besplatni i zaprimaju se u dvadeset županijskih centara 112, kao operativno-komunikacijskoj dežurnoj službi koja tijekom 24 sata prima dojave o izvanrednim događajima i zahtjevima za pomoć te ih usmjerava i prenosi nadležnim službama. Dojave se zaprimaju putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila (eCall), a od uspostave 2005. do kraja 2020. na broj 112 zaprimljeno je više od 30 milijuna poziva.

Značajna sposobnost sustava 112 je mogućnost lociranja pozivatelja i zaprimanje hitnih poziva na stranim jezicima (engleski, njemački, talijanski, mađarski i slovački), a u razdoblju od 2008. do 2020. godine sustav 112 zaprimio je više od 91.000 poziva na stranim jezicima. Uz navedeno, činjenica da je sustav 112 prepoznat kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji, govori i činjenica kako su samo u prvih devet mjeseci ove godine kroz sustav 112 evidentirane 233 akcije traganja i spašavanja za 327 osoba, od kojih je 166 bilo turista.

Čestitamo našim operaterima u županijskim centrima 112 jer bez njihovog truda i požrtvovnosti ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

Stranica