13. listopada – Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa "Osnaživanje sljedeće generacije za otporniju budućnost"

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. listopada. Ovogodišnji dan smanjenja rizika od katastrofa bavi se temom edukacije i obrazovanja novih naraštaja kako bi stvorili otporniju budućnost

Uloga obrazovanja i edukacije od iznimne je važnosti u smanjenju rizika od katastrofa. Važnost edukacije prepoznata je i proteže se kroz sva četiri prioriteta Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015. - 2030. Osim kurikuluma smanjenja rizika od katastrofa, Sendai okvir prepoznaje obrazovnu infrastrukturu kao ključan čimbenik u edukaciji o otpornosti i održivosti te izgradnji otpornije budućnosti.

Kako bi se to postiglo, nove generacije moraju naučiti razumjeti rizike koji ih okružuju i načine na koji se ti rizici mogu smanjiti te svoje znanje prenijeti svojim roditeljima i obitelji kako bi ih potakli na poduzimanje mjera koje mogu spasiti život, ublažiti ili spriječiti štete.

U skladu s ovogodišnjim izborom teme, Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa potiče zemlje potpisnice Sendai okvira na usvajanje zajedničkog Okvira za sigurnost u školama, kojim bi se škole do 2030. godine učinilo potpuno sigurnima od katastrofa.

I Hrvatska je aktivno uključena u sva područja koja se tiču smanjenja rizika od katastrofa. Ravnateljstvo civilne zaštite je tako  izradilo međupredmetni priručnik za nastavnike osnovnih škola na temu smanjenja rizika od katastrofa i njenu implementaciju u postojeće kurikulume nekoliko predmeta. Ravnateljstvo provodi kampanju Usvoji znanja da šteta bude manja u kojoj je naglasak na edukaciji djece i mladih, na podizanju svijesti o rizicima od katastrofa te načinu na koji djeca i mladi mogu dati svoj doprinos smanjivanju rizika od katastrofa u svojim zajednicama. Samo u 2023. godini kampanja je provedena u 30-ak gradova diljem Hrvatske i obuhvatila je više od 6000 djece.

Ujedno je izrađen simulator potresa koji ima mogućnost simulacije različitih intenziteta i vrsta potresa, a sudionicima pruža realan doživljaj potresa. Osim simulatora djeca imaju priliku educirati se, ali i pokazati svoje znanje, na modelima potresa, poplave i erozije Simulator i modeli sufinancirani su iz fondova Europske unije, a glavna im je namjena podizanje svijesti o prijetnjama.

Ravnateljstvo civilne zaštite tijekom cijele godine diljem Hrvatske organizira aktivnosti s edukativnim materijalima na kojima se djeca i svi zainteresirani mogu informirati o rizicima na njihovu području i preventivnom djelovanju, a na portalu smanjenja rizika od katastrofa mogu se naći  kratki animirani filmovi na temu smanjena rizika od katastrofa.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa održat će se veći broj tribina i okruglih stolova na lokalnoj i regionalnoj razini, dok će se u vrtićima i osnovnim školama djeca educirati kroz prezentacije, brošure i zanimljive igre, upoznati se s prijetnjama te odgovoru na njih.

Stranica