Obrana od poplava

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, započele su mjere obrane od poplava na rizičnim područjima

​OBRANA OD POPLAVA - 5. listopada 2024.
 
Izvanredno stanje: Korana - Karlovac; Kupa - Karlovac 

Karlovačka županija
 
U Karlovcu je i dalje na snazi izvanredno stanje obrane od poplava. Vodostaj rijeke Kupe od 7 sati je opadanju, a rijeke Korane u stagnaciji. Na jutrošnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, po prvim podacima, na području Brodaraca poplavljeno je 15 kuća, a Donjeg Mekušja, Gradca, Borlina i Orlovca osam. Na terenu su i dalje sve operativne snage sustava civilne zaštite koje pružaju pomoć stanovnicima.
 
Hrvatske vode su sinoć, 4. listopada u 23 sata. donijele rješenje o prestanku izvanrednih mjera od poplave na Đulinim ponoru u Ogulinu. Na području Ogulina poplavljeno je 10 stambenih objekata, a zbog poplave su isključene dvije trafostanice te je bez napajanja električnom energijom ostalo 400 potrošača u naselju Struga, koje će biti uključeni kada se voda povuče.
 
Županijski centar 112 Karlovac nije imao poziva vezano za evakuaciju stanovništva.

Zagrebačka županija

Telefonska sjednica stožera civilne zaštite Općine Pisarovina održana je jučer, 4. listopada 2024., zbog visokog vodostaja rijeke Kupe. Prema obavijesti Hrvatskih voda očekuje se vodostaj rijeke Kupe od +730 cm na mjernoj postaji Jamnička Kiselica. Nabavljeno je 30 m3 pijeska te 1200 vreća koje su napunjene i dostavljene na kritična mjesta. Radi se o kućama u Kupskoj ulici u Pisarovini te jednoj kući i poljoprivrednoj zgradi u Donjoj Kupčini. Angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite Pisarovina i Komunalno Pisarovina.
 


OBRANA OD POPLAVA - 4. listopada 2024.

Upozorenje Hrvatskih voda

Dosadašnja akumulacija oborina i dalje uzrokuje visoke vodostaje rijeka na slivovima Save, Kupe, Une i Mure. Stanje povećanih vodostaja potrajat će i sljedećih dana.

Dotoci zbog obilnih oborina koje su pale na slivnom području Neretve u susjednoj BiH uzrokovat će visoke vodostaje Neretve u Republici Hrvatskoj. Visoki vodostaji mogli bi dosegnuti značajne mjere obrane od poplava i u nas što će ovisiti o mogućnosti reguliranja režima tečenja radom hidroelektrana uzvodno u BiH.


STANJE - 14 sati

U Karlovcu je održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Karlovca na kojem je bio nazočan i voditelj Županijskog centra 112 Karlovac. Zaključeno je kako će se sve raspoložive snage rasporediti na nebranjena područja Brodarce, Veliku Jelsu i Borlin te nizvodno od Karlovca. Vatrogasci, pripadnici HGSS-a, Crvenog križa i članovi Vijeća mjesnih odbora obilazit će stanovnike kako bi im se osiguralo sve što im je potrebno. Vrhunac vodnog vala na Kupi očekuje se u poslijepodnevnim satima.

STANJE - 11 sati

Vodostaj Kupe u Karlovcu jutros u 7 sati dosegnuo je 752 centimetra zbog čega su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Stožer civilne zaštite grada Karlovca odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, prati situaciju i poduzima sve radnje kako bi se prevenirale moguće štete. Na terenu su sve operativne snage, a građani, zatreba li im pomoć mogu kontaktirati Stožer civilne zaštite na stozer.cz@karlovac.hr i broj mobitela 099 5284 728.
 
Rijeka Dobra izlila se kod Đulinog ponora u Ogulinu, poplavljeno je pet stambenih objekata u naselju Kirasići te ih je 10-ak još ugroženo. Aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Ogulina, na terenu su vatrogasci, predstavnici Hrvatskih voda, pripadnici HGSS-a te djelatnici komunalne službe grada Ogulina.

U Gračacu se stanje postupno normalizira, oborinske vode u nizinskim predjelima naselja se povlače te se ispumpava voda iz poplavljenih podrumskih prostorija. Vode koje se slijevaju s brda i uzvišenja prema naseljima odvode se pomoćnim rasteretnim kanalima.
 
U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une. Na kritičnim dionicama preventivno su postavljene montažno-demontažne barijere u Hrvatskoj Kostajnici te vreće s pijeskom u Obrovcu.
 
Zbog obilnih oborina koje su pale na području grada Gospića došlo je do izlijevanja iz korita rijeka Novčice i Bogdanice te su Hrvatske vode donijele rješenje u uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 25: Mali sliv Lika. Također, na području Općine Perušić, a vezano za visinu vodostaja Kosinjski Bakovac uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na dionici Kosinjski Bakovac. 
 
Na području grada Gospića u 10-ak stambenih objekata došlo je do prodora vode te je u tijeku ispumpavanje. Na terenu su pripadnici JVP-a Gospić, Gradskog društva Crvenog križa Gospić, HGSS Stanice Gospić te djelatnici Hrvatskih voda i Službe civilne zaštite Gospić. Operativne snage sustava civilne zaštite Općine Perušić stavljene su u pripravnost.

 OBRANA OD POPLAVA - 3. listopada 2024.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode donijele su nalog za otvaranje ustave Prevlaka u četvrtak, 3. listopada u 16:00 sati. Zbog punjenja retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, mole se stočari da na vrijeme povuku stoku iz navedenih retencija.

Zbog velikih količina oborina, aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Gračac s obzirom na to kako zaobalne i površinske vode prijete kućanstvima u naseljima koja su u nizinama, a u porastu je i vodostaj rijeke Otuče. Na terenu su snage civilne zaštite općine Gračac, vatrogasci, djelatnici komunalnog poduzeća i vodovoda, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar i predstavnici Hrvatskih voda. Zbog zamućenja vode preporučeno je potrošačima Gračaca i Lovinca da prokuhavaju vodu za piće.

Na slivu rijeke Kupe i njenih pritoka (Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) visoki vodostaji potrajat će i sljedećih dana te je zbog praćenja situacije i pravovremenog djelovanja aktiviran Stožer civilne zaštite grada Karlovca te se na kritičnim dijelovima grada Karlovca, općina Kamanje i Žakanje provode mjere obrane od poplava.
Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji s lokalnim i regionalnim vlastima, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama, nastavlja pratiti stanje na terenu i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina.
 
Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, pripreme se na moguće velike vode, izmjeste vrijednu imovinu na sigurno, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.
 

Pratite:

Stranica