Sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije: Sustav obrane od poplava i dalje spreman za suočavanje s vodnim valom

U Batini je danas, 25. rujna 2024., održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije povodom trenutnog stanja s vodostajima rijeka i pripremama obrane od poplava na području Osječko-baranjske županije

Foto: MUP

Sjednici su, uz ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damira Truta, nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Željko Ljubas, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko branjske županije Mato Lukić te članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin.

Ravnatelj Trut je izvijestio kako je na raspolaganju devet timova Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za spašavanje u poplavama s 34 pripadnika i devet čamaca te tri tima s bespilotnim letjelicama, koji kontinuirano obilaze ugrožena područja, pružaju pomoć lokalnom stanovništvu te putem dronova nadziru situaciju na terenu u realnom vremenu. Istaknuo je kako je suradnja svih sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite (vojska, policija, vatrogasci, Hrvatski Crveni križ, HGSS) na najvišoj razini te da su od samog početka osigurani materijalni i ljudski resursi, djelovalo preventivno, što se pokazalo kao dobar i vrlo učinkovit pristup.

Tom prilikom je pozvao građane da budu odgovorni, osvrnuvši se na jučerašnji događaj kada je došlo do prevrtanja čamca s mještanima, gdje na sreću nitko nije stradao te apelirao da se iz sigurnosnih razloga bespotrebno ne ulazi u vodu, pogotovo tijekom noći.

Na kraju se još jednom zahvalio svim operativnim snagama koje su aktivirane i u pripravnosti, a posebno Hrvatskim vodama koje su napravile ogroman posao u pripremi za obranu od poplava.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Osječko- baranjske županije Mato Lukić su naglasili kako u ovom trenutku nema opasnosti za ugrozu u slučaju mogućih proboja te se zahvalili Ravnateljstvu civilne zaštite i svim sudionicima i operativnim snagama sustava civilne zaštite na svim naporima u obrani od vodnog vala, što daje osjećaj sigurnosti i ohrabrenja stanovništvu ugroženih područja. 
 
Dunav na ulazu u Republiku Hrvatsku na hidrološkoj postaji Batina viši je od 7 metara, no sve pripremne radnje su napravljene, osigurano je dovoljno materijala i ljudi, sustav obrane od poplava je i dalje spreman za suočavanje s vodnim valom.

Pratite:

Stranica