Održani sastanci za izradu Akcijskog plana upravljanja rizicima od katastrofa za razdoblje od 2025. do 2027. godine

U Ravnateljstvu civilne zaštite  17. i 18. rujna 2024. godine održani su sastanci s predstavnicima institucija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa nadležnih za upravljanje rizicima iz Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine

Foto: MUP
 
Tema sastanka je izrada Akcijskog plana upravljanja rizicima od katastrofa. Nakon Akcijskog plana za razdoblje 2021. do 2024., ovo je drugi Akcijski plan  za razdoblje od 2025. do 2027. godine.
 
Akcijskim planom  se operacionalizira provedba Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, kao temeljnog dokumenta za sustavno upravljanje rizicima od katastrofa, kroz koju su planirani projekti vrijednosti 1,8 milijardi eura, namijenjenih za financiranje aktivnosti koji se odnose na jačanje kapaciteta za rano upozoravanje, prikupljanje, praćenje i analizu podataka o katastrofama i klimatskim promjenama, edukaciju i podizanje svijesti javnosti o važnosti smanjenja rizika od katastrofa te opremanje, osposobljavanje i jačanje pripravnosti i kapaciteta za odgovor u sustavu civilne zaštite .
 
Na sastanku se raspravljalo o obvezi godišnjeg izvještavanja i praćenja provedbe Strategije, planiranim aktivnostima koje će biti obuhvaćene novim Akcijskim planom, kao i izvorima financiranja projekata. 
 
U sklopu Strategije upravljanja rizicima od katastrofa predviđen je i treći Akcijski plan za razdoblje 2028.-2030.
 
Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa okuplja predstavnike relevantnih tijela državne uprave, ustanova, akademske zajednice te predstavnike operativnih snaga, s ciljem razmjene mišljenja, stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa na svim područjima djelovanja.


 

Stranica