Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite na 4. Međunarodnoj konferenciji EU Fire Safety Day 2024

Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjeluju na 4. Međunarodnoj konferenciji EU Fire Safety Day 2024 koja se, od 21. do 22. svibnja 2024. godine, održava u Zagrebu

Foto: MUP

Tema ovogodišnje konferencije je utjecaj povećane elektrifikacije u zgradama na zaštitu od požara, kao što su fotonaponski paneli na krovovima zgrada, pohrana energije u električnim baterijama i električna mobilnost, odnosno korištenje električnih vozila u zgradama i ostalim građevinama.

Na otvorenju konferencije obratio se načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj koji je tom prilikom istaknuo kako prilikom korištenja novih tehnologija treba voditi računa o sigurnosti svih građana, prirode i okoliša te poslovnih i stambenih objekata, postrojenja i građevina, a u području zaštite od požara i tehnoloških eksplozija to će se postići donošenjem stručnih tehničkih propisa i smjernica, normi i standarda te provedbenih propisa i zakona.

Europski zakonodavni okvir pokreće transformaciju u kojoj se potiče masovno korištenje alternativnih izvora energije na krovovima zgrada, te povećanje udjela električnih automobila u ukupnom voznom parku, koji se pune i parkiraju u (javnim) garažama zgrada. Prema nekim prognozama obnovljivi izvori činit će 50 posto ukupne proizvodnje električne energije do 2030. i 85 posto do 2050. godine i oni će pomoći u smanjenju troškova i doprinijeti dobrobiti okoliša. Međutim, sve ovo će značajno utjecati na sigurnost od požara, te zaštitu ljudi i imovine, stoga je glavni cilj ove konferencije skrenuti pozornost hrvatskih i međunarodnih stručnjaka i dionika, kao i donositelja odluka, ali i opće javnosti na intenzivnu transformaciju europskog fonda zgrada.

U nastavku konferencije održat će se i panel rasprava u kojoj će voditelj Inspekcije zaštite od požara Bruno Šuta govoriti o zakonodavnom okviru u vezi s novim rizicima od požara.

Konferenciju organizira Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu s Hrvatskom udrugom za zaštitu od požara, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Grada Zagreba, Hrvatskog inženjerskog saveza i Hrvatske vatrogasne zajednice.



Stranica