Edukativne aktivnosti Područnog ureda civilne zaštite Rijeka u Osnovnoj školi Čavle

U sklopu multidisciplinarnog dana Sigurna djeca, 18. travnja u Osnovnoj školi Čavle, Područni ured civilne zaštite Rijeka i Državna intervencijska postrojba Rijeka održali su edukacije 

Foto: MUP

Tijekom edukacije učenicima su održane prezentacije o sustavu civilne zaštite u RH i mogućim rizicima od prirodnih, tehnoloških i nesreća izazvanih minsko-eksplozivnim sredstvima. Također im je objašnjeno kako se treba ponašati te kako postupati u slučaju pozivanja pomoći i pružanja osobne i uzajamne zaštite.
 
Djeci je prezentirana igra „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om, a čiji je cilj na zanimljiv način objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. Tom prilikom, prikazan im je i „ruksak za katastrofe“ s najnužnijim stvarima.
 
Osim navedenog, djeci je prezentirana misija tima civilne zaštite RH za spašavanje iz ruševina, s primjerima akcija spašavanja nakon potresa u Turskoj. Posebno zanimljiva bila je pokazna vježba rada s potražnim psom, koja im je približila aktivnosti traganja i spašavanja te istaknula važnost obučenih pasa u takvim situacijama.
 
Osim djelatnika Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka, u edukaciji su sudjelovali službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čavle, koji su ujedno djeci prezentirali opremu i vozila, kao i ostale informacije o svojim aktivnostima.