Obilježen Dan civilne zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH u Splitsko - dalmatinskoj županiji održan je niz prigodnih aktivnosti

Foto: MUP

Djelatnice Područnog ureda civilne zaštite Split su za 110 mališana Dječjeg vrtića „Ružmarin“, 26. veljače 2024., provele edukaciju o sustavu civilne zaštite i sigurnom ponašanju u izvanrednim situacijama. Prikazana im je uloga žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju osoba i imovine, a djecu se tim putem pripremilo i za vježbu „Richter 2024“ koja je održana 29. veljače u njihovom vrtiću. 

Prema scenariju vježbe, razorni potres, koji je pogodio Split, izazvao je urušavanje zgrade Dječjeg vrtića te popratni požar u objektu.  Cilj vježbe je bila provjera plana evakuacije i spašavanje djece i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa. Osim osposobljenosti djelatnika vrtića za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, provjeravala se i valjanost predviđenih pravaca evakuacije kao i osposobljenost operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

Uz djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Split i Županijskog centra 112, u vježbi su sudjelovali pripadnici operativnih snaga civilne zaštite grada Splita; gradski vatrogasci, policijski službenici, djelatnici Gradskog društva Crvenog križa, povjerenici civilne zaštite GK Trstenik, medicinski timovi te pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Također, Međunarodni Dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH, obilježen je i u Osnovnoj školi „Dugopolje“ gdje su djelatnice Područnog ureda civilne zaštite Split 27. veljače za učenike nižih razreda održale edukaciju iz područja civilne zaštite. 

Predstavnici Područnog ureda civilne zaštite i Splitsko-dalmatinske županije su 29. veljače položili vijenac i zapalili svijeće kod Središnjeg križa gradskog groblja Lovrinac u Splitu u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogastva te sve preminule osobe u akcijama zaštite i spašavanja. Nakon toga je u Velikoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije održana svečano-radna sjednica Stožera civilne zaštite. Na sjednici Stožera su se, uz prigodno obilježavanje Dana civilne zaštite, usvojile točke iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini za Splitsko-dalmatinsku županiju. 

Stožer civilne zaštite Grada Sinja je s predstavnicima Područnog ureda civilne zaštite Split, svečanom sjednicom u Gradskoj vijećnici 1. ožujka, prigodno obilježio Dan civilne zaštite. Nakon sjednice su ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Sinju položeni vijenac i zapaljene svijeće u znak sjećanja.