Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na konferenciji „Nadzor javnih površina i zaštita perimetra"

U organizaciji časopisa „Zaštita“ te uz pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog ceha zaštitara u Zagrebu je danas, 28. studenoga 2023. održana konferencija pod nazivom „Nadzor javnih površina i zaštita perimetra“

Foto: MUP

Predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite, voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin, sudionike je upoznao s primjenom Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama. Tom prilikom naglasio je potrebu jačanja osobne i javne sigurnosti u svjetlu recentnih sigurnosnih izazova, pri čemu privatna zaštita uz policiju i druge sigurnosne službe ima značajnu preventivnu ulogu u dijelu provedbe tjelesne i tehničke zaštite na javnim površinama.
 
Nadzor javnih površina i zaštita perimetra imaju ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti, sprječavanju kriminala i osiguravanju reda. Ovi alati pomažu u detekciji sumnjivih aktivnosti, smanjenju rizika od neovlaštenog pristupa te olakšavaju brzu reakciju u slučaju incidenta. Također, često služe i kao preventivna mjera odvraćajući potencijalne počinitelje od neželjenih ponašanja.
 
Sudionici konferencije bavili su se, s jedne strane, problematikom nadzora i s njim povezanim Zakonom o provedbi opće uredbe za zaštitu podataka te s druge strane, perimetarskom zaštitom. Videonadzor je visoko učinkovit u borbi protiv raznih vrsta kriminala te samim time i u zaštiti ljudi i imovine, međutim postavljaju se pitanja narušavanja privatnosti nezakonitim korištenjem video zapisa, uloge GDPR-a, zakonskog uređenja te primjene Zakona u praksi. Također, razmatrana je i tematika korištenja sustava kontrole pristupa i perimetarske zaštite čime se provodi odgovarajuća kontrola kretanja osoba unutar zaštićenih prostora te nadzor njihovih aktivnosti.
 
Današnja konferencija izazvala je velik interes sudionika vezan uz praktičnu primjenu ovih alata, novih perspektiva u industriji tehničke zaštite u kontekstu novih sigurnosnih izazova te važnosti procjene rizika i sukladno tome odabiru najboljeg načina zaštite osoba i imovine, posebice u kontekstu zaštite kritičnih subjekata od interesa za nacionalnu sigurnost. 
 
Osim stručnih izlaganja, u sklopu konferencije održane su i panel rasprave na kojima je razmatrano stanje regulative, operative, normi, kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije te drugih dostupnih provjerenih tehnologija zaštite.
 

Stranica