Održana radionica o mjerama sprječavanja onečišćenja mora za učenike Srednje Pomorske škole Split

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Područni ured civilne zaštite Split u suradnji sa Srednjom Pomorskom školom Split proveo je jučer, 12. listopada predavanja u okviru radionica "Mjere sprječavanja onečišćenja mora"

Foto: MUP

Polaznike radionice, učenike prvih razreda Srednje Pomorske škole, uvodno je pozdravio pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split te lučki kapetan Lučke kapetanije Split, koji je, pored važnosti usklađenosti u smislu opreme i operative, istaknuo važnost educiranosti i promicanja kulture svjesnosti o riziku onečišćenja mora i smanjenju rizika od takvog iznenadnog događaja. Potom su polaznicima radionice, kroz stručna predavanja uz pomoć zanimljivih prezentacija, navedenu temu približili predstavnici Lučke kapetanije Split i tvrtke „Cian“ d.o.o..
 
Cilj radionice je bio upoznati učenike o pomorskom prometu koji je okosnica međunarodne trgovine i globalnog gospodarstva s naglaskom da pomorski promet može imati i negativan utjecaj na morski okoliš i ljudsko zdravlje. Između ostalog, predstavljeni su im neki od prepoznatih negativnih učinaka pomorstva na onečišćenje mora otpadom i onečišćenje mora naftom i uljnim smjesama te mjere kojima se umanjuju negativni utjecaji brodarstva na okoliš.
 
Polaznicima radionice su podijeljeni letci i brošure „Onečišćenje mora“.