U Sisku održan stručni skup Smanjenje ranjivosti u katastrofama na području Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je danas, 12. listopada, u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održan stručni skup na temu Smanjenje ranjivosti u katastrofama na području Sisačko-moslavačke županije

Foto: MUP

Skup je održan povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, koji se obilježava 13. listopada, a ove godine posvećen je smanjenju nejednakosti stanovništva pogođenog katastrofom i smanjenju ranjivosti pogođenog područja.
 
Sudionicima su se uvodno obratili Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Mihael Jurić, zamjenik župana i načelnik Stožera Sisačko-moslavačke županije kojom prilikom su se osvrnuli na posljedice potresa koji je  29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko – moslavačku županiju, poduzete radnje i kratku evaluaciju događaja te su pohvalili organizaciju ovog stručnog skupa koji je okupio osobe sa stručnim znanjem i iskustvom kako bi pridonijeli jačanju otpornosti u cilju smanjenja ranjivosti za buduće ugroze
 
Sudionici i predavači na stručnom skupu bili su izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, i Alen Kadić, struč. spec. ing. admin. chris s Građevinskog fakulteta, dr. sc. Sanja Bernat Gazibara, mag. ing. geol. s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Tatjana Dovranić Kardaš, dipl. ing. građ. iz Hrvatskih voda, državni tajnik Tomislav Mihotić, dipl. ing. grad. iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, državni tajnik Domagoj Orlić iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, dipl. iur, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku pri Ministarstvu kulture i medija Ivana Miletić Čakširan te Daniel Hudolin iz Sektora 112 Ravnateljstva civilne zaštite.
 
Podsjetimo, dana 29. prosinca 2020. godine Sisačko – moslavačku županiju pogodio je katastrofalni potres s razornim posljedicama na objekte, kulturnu baštinu, infrastrukturu, okoliš i druge vrijednosti u općinama, gradovima i županiji. U procesu obnove, a valorizirajući nastale štete, važan je faktor smanjenje ranjivosti upravo u tim područjima. Cilj ovog stručnog skupa bio je kroz stručne prezentacije i rasprave predstavnika stručnih tijela i zainteresirane javnosti, prikazati koje su mjere i aktivnosti provedene kako bi se smanjila ranjivost područja Sisačko – moslavačke županije nakon potresa te potencijalnih opasnosti od  poplava.