Područni ured civilne zaštite Osijek obilježio Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Povodom obilježavanja 13. listopada - Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Područni ured civilne zaštite Osijek održao je jučer, 11. listopada radionice „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u Centru za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek, odgojno obrazovnoj ustanovi za djecu i odrasle osobe s lakšim, umjerenim i težim intelektualnim teškoćama te utjecajnim teškoćama u razvoju.

Foto: MUP

Edukativne radionice za učenike Centra, provedene su uz korištenje edukacijskih modela simulacije katastrofe, kako bi učenici na inovativan način stekli znanje o utjecaju  prirodnih prijetnji. Radionicama su nazočili i učenici Osnovne škole „Retfala“ Osijek koji su sudjelovali u projektu „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“, a koji će prenositi stečena znanja o smanjenju rizika od katastrofa učenicima drugih škola. Na taj način, djeca će moći aktivno sudjelovati u smanjenju rizika, koristeći metode smanjenja na modelima katastrofa.
 
Također, učenici su tijekom radionica upoznati i s brošurama Ravnateljstva civilne zaštite o smanjenju rizika od katastrofa koje sadrže uputama  kako se ponašati u slučaju katastrofe te kako se možemo pripremiti da bismo se zaštitili.
 
Ured za smanjenje rizika od katastrofa UN-a ovogodišnje obilježavanje najavio je u znaku smanjenja nejednakosti i ranjivosti te su učenicima Centra „Ivan Štark“ Osijek na održanim radionicama bile dostupne informacije i brošure Ravnateljstva civilne zaštite iz projekta SEE ME: Sigurni i jednaki u slučaju poplave, potresa ili požara otvorenog prostora (za gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe, za slijepe i slabovidne osobe), Sigurni i jednaki kod potresa, poplava i šumskog požara (za osobe s intelektualnim teškoćama), Sigurni i jednaki u slučaju poplave, potresa ili požara otvorenog prostora (za osobe s tjelesnim invaliditetom). Edukacijom učenika na putu smo do smanjenja rizika od katastrofa.