Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskih voda

Hrvatske vode ove godine obilježavaju 147 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj

Forto: MUP

Danas, 8. rujna 2023. u Zagrebu je održana svečanost obilježavanja Dana Hrvatskih voda, kojoj je prisustvovao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Svečanosti su također prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut te brojni gosti i uzvanici.

U svojem pozdravnom obraćanju ministar Božinović je istaknuo: “Zadovoljstvo je biti danas ovdje, na 147.-oj obljetnici organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj”.

"U posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim klimatskim promjenama. Zbog obilnih kiša i oluja ovog kolovoza, netipično usred ljeta, bili smo izloženi velikim poplavama. No, zajedničkim naporom svih sastavnica civilne zaštite uspješno smo se obranili, a osim na obrani od poplava, radili smo i na strateškim dokumentima“, rekao je ministar.

“MUP će i dalje raditi na razvoju sustava civilne zaštite te naučene lekcije iz svih izvanrednih događaja pokušati otkloniti donošenjem novog Zakona o sustavu civilne zaštite”, kazao je ministar Božinović.

„Civilna zaštita su Hrvatske vode, Hrvatska vatrogasna zajednica, HGSS, Hrvatski Crveni križ, hitna medicinska pomoć, kad zatreba sudionik je i Hrvatska vojska, pogotovo u poplavama, gdje je ljetos odigrala veliku ulogu, prije svega u popravljanju i izradi nasipa“, rekao je ministar naglasivši kako se i ovaj put pokazalo kako je za učinkovitu i uspješnu obranu od poplava neophodna suradnja svih koji su na bilo koji način uključeni u sve segmente upravljanja krizama.

Na kraju je svim djelatnicima Hrvatskih voda, operativnim snagama sustava civilne zaštite i građanima zahvalio na uspješno provedenoj obrani od poplava te svim sadašnjim i bivšim djelatnicima vodnoga gospodarstva čestitao Dan Hrvatskih voda.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković predstavio je projekte, radove te aktivnosti poduzete tijekom obrane od poplava, posebno u nedavnim poplavama u kolovozu, tijekom kojih su zabilježeni i neki od najviših vodostaja u povijesti.

Predstavljen je i modernizirani Glavni centar obrane od poplava opremljen suvremenom tehnologijom, koja će u budućnosti omogućiti napredniji i uspješniji sustav obrane od poplava. Iz Centra je demonstrirana video interakcija s predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda te predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite.

Prvo organizirano upravljanje vodama na području Republike Hrvatske uspostavljeno je 7. rujna 1876. godine. Osnovano je Društvo za regulaciju rijeke Vuke koja je izvodila prve vodnogospodarske radove, što se smatra početkom organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj. Tijekom godina vodno gospodarstvo razvijalo je i proširivalo djelokrug svog djelovanja. Temeljna djelatnost – zaštita od štetnog djelovanja voda, radi sve učestalijih klimatskih promjena i vremenskih ekstrema, i dalje zauzima vodeću djelatnost Hrvatskih voda.
 
 

Stranica