Hrvatski i slovenski ronioci čistili Brijune

Tijekom proteklog vikenda više od 20-ak hrvatskih i slovenskih ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2023.“

Foto: MUP

Akcija se je provodila u cilju smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa, te ukazivanja na negativan utjecaja čovjeka na podmorje i potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja.
 
Iz mora je izvučen krupni otpad, staklo, plastika i gume te je predan Stručnoj službi na daljnju obradu. Kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga vidljivo je smanjivanje otpada u moru te briga službi o čistoći podmorja unutar Nacionalnog parka Brijuni koji brinu o čistoći podmorja te redovito provode ekološke akcije čišćenja.
 
Osim čišćenja podmorja, pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite provodili su vježbe uigravanja timova, kružne pretrage i noćnog ronjenja s ciljem edukacije i uvježbavanja pripadnika skupine.
 
Organizatori akcije bili su Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Agencije Plava promocija, a održana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš.
 

Stranica