Ravnatelj Trut na 13. simpoziju Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, u Poreču je danas, 19. travnja, započeo 13. simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja na temu „Nuklearna prijetnja – jesmo li spremni?“

Foto: MUP

U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, sudionicima se u uvodnom dijelu obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, koji je tom prilikom izrazio važnost održavanja ovog simpozija koji će svim dionicima pružiti priliku za razmjenu znanja i iskustva s ciljem smanjenja rizika od opasnosti zračenja.

Prisutne je ukratko upoznao s poslovima Ravnateljstva civilne zaštite te kako je preuzimanjem poslova radiološke i nuklearne sigurnosti preuzeta i obveza normativnog uređenja tog područja na kojoj se intenzivno radi od 2019. godine.

 „Svjesni promijenjenih okolnosti, svjesni potrebe postizanja jedinstvenih sigurnosnih standarda za zaštitu zdravlja pojedinaca koji su izloženi ionizirajućem zračenju profesionalno, pacijenata i opće javnosti te zaštitu okoliša od štetnih posljedica ionizirajućeg zračenja i usvajanja međunarodno priznatih preporuka te primjera dobre prakse, intenzivno se krenulo u izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata.“ – kazao je Trut.

Posebno je istaknuo i donošenje Plana pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj,  koji je Vlada RH donijela u veljači prošle godine. Istaknuo je kako se radi i na novom Zakonu o radiološkoj sigurnosti te kako je u njegovoj izradi iznimno bitan doprinos svih prisutnih stručnjaka, koji svojim znanjem i iskustvom mogu dati doprinos provedbi i unapređenju zakonodavnog okvira iz područja zaštite od ionizirajućeg zračenja u stručnim okvirima i time doprinijeti unapređivanju provedbe zaštite od ionizirajućeg zračenja, što je krajnji cilj svih nas. Osim normativnog uređenja, paralelno se radi na poboljšanju pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću, koji predstavlja važnu komponentu nacionalnog sustava pripravnosti za nuklearnu nesreću.

Ravnatelj je naglasio kako za biti spreman na posljedice nekog izvanrednog događaja, treba biti dodatno osposobljen i opremljen, te apostrofirao kako se, upravo svjesni te činjenice, u Ravnateljstvu civilne zaštite  intenzivno radi na povlačenju sredstava iz fondova EU, a primjera radi ukazao je na činjenicu kako je vrijednost svih projekata koji su u tijeku i u planu provođenja u ovom financijskom razdoblju 503 milijuna eura. „Veliki je to iznos, namijenjen razvoju sustava civilne zaštite - od preventive, smanjenja rizika od katastrofa do opremanja, modernizacije i informatizacije sustava.“ – zaključio je Trut.

Na kraju je rekao kako je možda više nego ikad potrebna međusobna sinergija između Ministarstva unutarnjih poslova, kao regulatornog tijela,  sa stručnim institucijama, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, koristeći zajednički stručni, istraživački, znanstveni i edukacijski potencijal, a govoreći iz perspektive recentnih događaja u Ukrajini.  
 
Ovogodišnji 13. simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja se održava do 21. travnja 2023., a na kojem će eminentni stručnjaci govoriti o znanosti o zračenju, nuklearnim prijetnjama i izazovima, dozimetriji zračenja, biološkim učincima zračenja, izloženosti stanovništva zračenju, zaštiti od zračenja u medicini, o radioekologiji, radonu, instrumentaciji i mjernim tehnikama te neionizirajućem zračenju.

 
 

Stranica