Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 17. travnja crveno i narančasto te za sutra, 17. travnja narančasto upozorenje na vjetar

Izvor: DHMZ

Za danas, 17. travnja izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, mjestimice olujne bure, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te narančasto za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane, mjestimice jake bure, s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za sutra, 18. travnja izdano je narančasto upozorenje za Kvarner i Kvarnerić zbog mjestimice jake, tijekom noći još vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h) te Velebitski kanal zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).
 


Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.​

 

Stranica