Djelatnici PUCZ-a Split sudjelovali u vježbi na temu nesreće zrakoplova u Zračnoj luci Split

U Zračnoj luci Split je u petak, 24. ožujka 2023., održana redovna vježba za slučaj izvanrednog događaja „SPU REUNION 2023“ sukladno Planu postupanja u slučaju izvanrednog događaja u zračnoj luci (Emergency plan), koja se prema međunarodnim i domaćin standardima, održava jedanput u dvije godine.

Foto: MUP
 
Vježba je prikazala izvanredan događaj „nesreća zrakoplova u zračnoj luci“ što podrazumijeva nesreću koja se dogodila unutar prostora aerodroma i poduzimanje propisanih radnji i postupaka za slučaj izvanrednog događaja. Provedena je u dvije faze: potpuna pripravnost (III stupanj) do nesreće zrakoplova. Za vrijeme održavanja vježbe, Zračna luka bila je zatvorena za sav promet.
 
Prema scenariju vježbe, događaj koji uzrokuje nesreću zrakoplova je kvar na hidrauličkom sustavu zrakoplova u dolasku na Zračnu luku Split. Kapetan zrakoplova kontroli leta prijavljuje indikaciju kvara, da je vrlo vjerojatno da neće moći izvući flapsove i sigurno prizemljiti zrakoplov. Kontrola leta proglašava potpunu pripravnost i obavještava aerodromske službe o mogućem izvanrednom događaju, nakon čega se aktiviraju mehanizmi Plana postupanja u slučaju izvanrednog događaja (Emergency plan).
 
U provedbi vježbe su sudjelovali djelatnici Službe Zračne luke Split (vatrogasna postrojba, medicinska služba, kontrola leta i zaposlenici Zračne luke), Područnog ureda civilne zaštite Split - Županijski centar 112 Split, Postaje aerodromske policije, PAP Resnika, HKZP-a Podružnice Split, Agencije za istraživanje nesreća, Carine RH - Ispostava Split, ZZHM Splitsko-dalmatinske županije - Ispostava Kaštela, kao i predstavnici DVD i JVP Trogir, DVD Kaštela, DVD Mladost, DVD Kaštel Gomilica i JVP Grada Splita, Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, Stožera civilne zaštite Grada Kaštela, Trogira, Splita i Splitsko-dalmatinske županije te INA Avioservis Split.

Svi sudionici vježbe pokazali su visok stupanj spremnosti za reagiranje u izvanrednoj situaciji. Postupanje se odvijalo sukladno propisanim procedurama iz Emergency plana, osigurala se odgovarajuća koordinacija operatera aerodroma sa službama svih organizacija i operativnih snaga u sustavu civilne zaštite nužnih za otklanjanje posljedica izvanrednog događaja, a sama organizacija i provedba vježbe bila je na visokoj razini.