Služba civilne zaštite Zadar na Okruglom stolu povodom Svjetskog dana socijalnog rada

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, voditelj Službe civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić sudjelovao je 22. ožujka kao panelist na Okruglom stolu na temu rada s raseljenim osobama iz Ukrajine te izazovima i benefitima njihove integracije u hrvatsko društvo

Foto: MUP

Okrugli stol organizirali su Udruga socijalnih radnika Zadar i Volonterski centar Zadar, a u njegovom radu sudjelovali su i predstavnici Udruge socijalnih radnika Zadar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Zadar, Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Dječjeg vrtića Radost te korisnica programa Volonterskog centra Zadar.

Panelisti su iznijeli svoja iskustva u radu s raseljenim osobama iz Ukrajine te izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Voditelj Službe civilne zaštite Zadar, Miroslav Andrić iznio je podatke o broju raseljenih osoba iz Ukrajine koje su ušle u Republiku Hrvatsku te broju osoba koje su zatražile privremenu zaštitu.

Istaknuta je brza reakcija Republike Hrvatske u zbrinjavanju raseljenih osoba te uključivanje Ravnateljstva civilne zaštite od samog početka u osiguranje smještajnih kapaciteta, prijevoza, logistike kao i osiguranja prehrane u kolektivnim smještajima te koordinaciji raseljenih osoba u privatnom smještaju.

Kroz iznesena iskustva svih sudionika okruglog stola zaključeno je kako se raseljene osobe u većini slučajeva vrlo brzo uključuju u suživot lokalne zajednice, zahvaljujući angažmanu svih institucija koje su svojim profesionalnim pristupom omogućili što bolji pristup informacijama kao i uputama za svakog pojedinca.