Područni ured civilne zaštite Osijek nizom aktivnosti obilježio Dan civilne zaštite

Povodom Međunarodnog Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Područni ured civilne zaštite Osijek organizirao je aktivnosti obilježavanja u prostoru Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku

Foto: MUP
 
Tom prigodom su izložene i prezentirane opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite. Izložena je oprema Ravnateljstva civilne zaštite, PU Osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije i HGSS stanice Osijek.
 
Za učenike je organizirana izložba fotografija  uz stručno vođenje i tumačenje djelatnika civilne zaštite, modeli rizika: potres, poplava, klizišta - korištenje edukacijskih modela simulacije katastrofa, kako bi učenici na inovativan praktičan način stekli znanja o utjecaju  prirodnih prijetnji te kviz znanja na temu civilne zaštite.
 
Aktivnosti su edukativno-informativnog karaktera, kojima je cilj podizanje svijesti građana o sustavu civilne zaštite i bitnosti prevencije kroz edukaciju i obuku. 
 
Program su popratili organizirane grupe učenika izvannastavnih aktivnosti, razredne grupe i zainteresirani učenici iz OŠ Vladimira Becića Osijek, OŠ Vijenac Osijek, OŠ Mladost Osijek, OŠ Retfala Osijek, te mladež DVD-a Jelisavac, Društava Crvenog križa Našice, Valpovo, Donji Miholjac, Đakovo, Osijek i Beli Manastir, djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici „Klasje“ Osijek, te djeca i mladi iz udruga izviđača „Javor“ Osijek, „Slavonski Hrast“ Osijek i Odred izviđača „Suncokret Čepin“ iz Čepina.
 
Aktivnosti su popraćene s velikim zanimanjem, osobito izloženi „kamioni“ i Kviz znanja na temu civilne zaštite, u kojem su se svi natjecali i nastojali odgovoriti na pitanja za što bolji rezultat. Na kraju su „kvizašima“ uručene prigodne diplome za sudjelovanje u kvizu znanja povodom obilježavanja povodom Međunarodnog Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH.
 
Za čelnike žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite te čelnike i načelnike stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave, članove Stožera civilne zaštite osječko-baranjske županije i stožera civilne zaštite Grada Osijeka organizirana su predavanja na temu potresa koja su održali predavači - profesori Građevinskog i arhitektonskog  fakulteta u Osijeku te panel rasprava na temu „Upravljanje rizicima od katastrofa u okolnostima klimatskih promjena“.
 
Obilježavanje Međunarodnog Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH uveličano je  svečanim prijemom žurnih službi kod župana Osječko-baranjske županije u utorak 28. veljače 2023. godine.