Edukacijom djece i stožernom vježbom obilježen Dan europskog broja 112 u Zadru

U organizaciji Službe civilne zaštite Zadar edukacijom djece i stožernom vježbom obilježen Dan europskog broja za hitne službe 112

Foto: MUP

Djelatnici Službe civilne zaštite Zadar 9. veljače 2023. održali su edukaciju za 30 učenika Osnovne škole Privlaka. Edukacija je provedena za učenike nižih razreda gdje su im kroz animacije i prezentaciju prikazane prirodne i druge nesreće - požar, poplava i potres, kao i posljedice takvih nesreća. Također, prezentirana im je uloga hitnih službi u zaštiti i spašavanju osoba i imovine.

U cilju promicanja vrijednosti sustava 112 učenici su upoznati s ulogom jedinstvenog europskog broja za hitne službe broja 112 i obilježavanjem Dana jedinstvenog europskog broja 112 koji se svake godine obilježava 11. veljače. Nakon provedene edukacije održana je vježba evakuacije učenika u slučaju potresa. Također, djeci su podijeljeni edukativno-promotivni materijali pomoću kojih se mogu upoznati s načinima postupanja u raznim vrstama nesreća i mogućim katastrofama.

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar su danas sudjelovali u provedbi stožerno-zapovjedne vježbe sustava civilne zaštite Grada Nina. Tema vježbe pod nazivom „Nin 2023.“ bila je uspostava sustava civilne zaštite u uvjetima izvanrednog događaja – nepovoljnih vremenskih prilika. U vježbi su, uz djelatnike Službe civilne zaštite Zadar – Županijskog centra 112 Zadar, sudjelovali i predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Nina, povjerenici civilne zaštite, djelatnici Policijske uprave zadarske te predstavnici DVD-a Nin, HGSS-a i Hrvatskog Crvenog križa.
 
Vježba je održana s ciljem provjere odaziva članova Stožera civilne zaštite grada Nina u uvjetima prekida električne energije i sustava telefonskih veza te korištenja planskih dokumenata. Uvježbana je komunikacija alternativnim sustavima veza među članovima stožera i komunikacija stožera sa ŽC 112 te uspostava zapovjedne linije, traženje pomoći više hijerarhijske razine, kao i korištenje programa NICS i zemljopisnih mapa područja.

Djelatnici Službe civilne zaštite Zadar su aktivno sudjelovali u pripremi elaborata, komunikacijskoj potpori i samoj provedbi vježbe.