Istjecanje plina u Rabu

Mjerenja koja su obavljena u jutarnjim satima 26. lipnja, pokazivala su da je povišena koncentracija samo na jednom mjerenom mjestu.

Foto: Ilustracija


2. srpnja
 
Rezultati mjerenja prisutnosti plina koji su se provodili u posljednjih 48 sati ukazuju na potpunu normalizaciju stanja, stoga je danas, 2. srpnja, u 9 sati prekinuta vatrogasna intervencija te se ukida zabrana kretanja i poslovanja koja je do sada vrijedila. Prevencije radi, u slijedećih nekoliko dana na nekim mjernim mjestima i dalje će se vršiti mjerenja.

__________________________________________________________________________________________

27. lipnja

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Raba od 27. lipnja:"I nadalje se aktivno radi na uklanjanju posljedica istjecanja plina (ispiranje vodom, tretiranje inertnim plinom i propuhivanje ). Stoga je i dalje zatvoren za kretanje manji dio povijesne gradske jezgre na dijelu Kaldanca, oko hotela Arbiana. Situacija se konstantno prati i polako se stabilizira. Sve dok mjerenja pokazuju i najmanju količinu prisutnosti plina, provodit će se mjere i aktivnosti kao i do sada.O daljnjem razvoju situacije, te u slučaju potrebe, pravovremeno ćemo obavještavati."

___________________________________________________________________________________________

26. lipnja

Mjerenja koja su obavljena u jutarnjim satima 26. lipnja, pokazivala su da je povišena koncentracija samo na jednom mjerenom mjestu.

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Raba od 26. lipnja:"Sve nadležne službe nalaze se na terenu, te rade na uklanjanju i smanjivanju posljedica istjecanja plina. Radi preventivnih razloga, i dalje je zatvoren za kretanje manji dio povijesne gradske jezgre na dijelu Kaldanca (Hotel Arbiana, Ulica biskupa Draga). Stožer civilne zaštite kontinuirano zasjeda, koordinira aktivnosti na terenu, te će i nadalje obavještavati javnost o razvoju situacije. Molimo javnost za razumijevanje, te pridržavanje naputaka i preporuka Stožera i službenih osoba na terenu."

___________________________________________________________________________________________

25. lipnja

U ponedjeljak, 24. lipnja u 17.08 sati, zaprimljena je dojava da se u gradu Rabu, Plovanska ulica, osjeća miris plina. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci, policija, djelatnici komunalnog poduzeća, protupožarni inspektor i komunalni redar. Zatvoreni su restorani u navedenoj ulici i osigurano je mjesto događaja (zona sigurnosti 100 metara). Mjerni instrumenti ukazivali su na visoku koncentraciju plina (i do 100%) i ugljičnog-monoksida. Radi se o plinu propan-butan.

Načelnik stožera civilne zaštite Grada Raba, u dogovoru s doktoricom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ispostava Rab, gradonačelnikom grada Raba te ostalim predstavnicima nadležnih službi, donijeli su usmenu odluku da se u 23.10 sati provede privremeno izmještanje stanara iz Ulice Biskupa Drage, Ulice Dinka Dokule i Plovanove ulice. Tijekom noći, zbog sigurnosnih razloga, bile su zatvorene i ceste oko obližnjeg hotela.

U jutarnjim satima 25. lipnja izvršena su ponovna mjerenja plinova na mjestima koja su pokazivala prisutnost propan-butana i ugljičnog monoksida. Očitanja su bila u granicama dozvoljenog. U 06.20 sati ulice Biskupa Draga, Plovanova i Dinka Dokule su otvorene, a stanovnici su se počeli vraćati u svoje domove.

U 09.57 sati (25. lipnja) ponovno je izmjerena veća koncentracija plina. Načelnik stožera civilne zaštite Grada Raba, u dogovoru s gradonačelnikom grada Raba te ostalim predstavnicima nadležnih službi, donijeli su usmenu odluku da se iz preventivnih i sigurnosnih razloga ponovno privremeno izmjeste stanari dijelova sljedećih ulica: Ulica Biskupa Draga, Ulica Dinka Dokule, Plovanove ulice kao i gosti obližnjeg hotela, ukupno 92 osobe.

Nova sjednica Stožera civilne zaštite Grada Raba održana je u 16 sati te je izdano sljedeće prioćenje za javnost: "Dana 24. lipnja u večernjim satima utvrđena je prisutnost plina iz nepoznatog izvora na području povijesne gradske jezgre i to: oko dijela Kaldanca (hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica Biskupa Draga). Na teren su izašli predstavnici Policijske postaje Rab i DVD-a Rab te uz gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika koordinirali aktivnosti na smanjenu mogućih štetnih posljedica. Temeljem utvrđenih rezultata mjerenja, iz preventivnih razloga ograničen je boravak i kretanje osobama na gore navedenim lokacijama. Stožer civilne zaštite Grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordinira sa svim službama na terenu te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost."

 



Stranica