U Župi dubrovačkoj održana stožerno-zapovjedna vježba civilne zaštite

Cilj vježbe, koja je održana 12. prosinca 2022. u vijećnici Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka, bilo je uvježbavanje stožera civilne zaštite i ostalih sudionika sustava civilne zaštite tijekom pozivanja, aktiviranja i početka rada te upoznavanje članova Stožera s planskim dokumentima u slučaju požara otvorenog prostora

Foto: MUP

Vježbom su upravljali načelnik Stožera Jure Marić i njegov zamjenik Štefi Bogdan, a u vježbi su sudjelovali i ostali članovi Stožera civilne zaštite Općine Župa dubrovačka. Tijekom vježbe razrađivala se uloga i postupanje stožera civilne zaštite kod donošenja Odluke o proglašenju velike nesreće, mobiliziranja i aktiviranja operativnih snaga Općine, upućivanja zahtjeva za traženjem dodatne pomoći, donošenja odluke o evakuaciji stanovništva te odluke o prestanku provođenja aktivnosti sustava civilne zaštite u slučaju velike nesreće. 

Kao članica Stožera iz Službe civilne zaštite Dubrovnik na vježbi je sudjelovala Dragana Đurić, samostalna nadzornica za prevenciju i pripravnost, koja je s ostalim članovima Stožera sudjelovala i u samoj pripremi vježbe.
 
U posljednjem tromjesečju, odnosno od listopada do prosinca ove godine, na području Dubrovačko-neretvanske županije provedeno je ukupno 10 stožerno-zapovjednih vježbi civilne zaštite jedinica lokalne samouprave, i to u gradovima Ploče, Metković, Opuzen i Korčula, općinama Mljet, Lastovo, Blato, Zažablje i Župa dubrovačka, a vježbu je provela i Dubrovačko-neretvanska županija, uvježbavajući provedbu vanjskog plana u slučaju incidenta u postrojenju NTF-a u Pločama. Kroz navedene vježbe sudionici su se upoznali s planskim dokumentima u slučajevima požara otvorenog prostora, potresa te industrijske nesreće u postrojenjima s opasnim tvarima.