U Ravnateljstvu civilne zaštite započela radionica s predstavnicima Nacionalne garde Minnesote

U Ravnateljstvu civilne zaštite od 15. do 17. studenog 2022. održava se radionica s ciljem razmjene iskustava i naučenih lekcija prilikom operativnog djelovanja u izvanrednim situacijama, a organizirana je u suradnji s predstavnicima Nacionalne garde Minnesote i Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj

Foto: MUP

Prije samog početka radionice, američke stručnjake primio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te im iskazao zahvalnost na dolasku i pritom kazao kako vjeruje da će ova zajednička trodnevna radionica biti izvrsna prilika za stjecanje novih znanja, ali i razgovor o iskustvima u kriznim situacijama, posebice iz protekle dvije godine kada se cijeli svijet borio s korona krizom, a Republika Hrvatska i s posljedicama razornih potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote na nacionalnoj razini seže čak u 1996. godinu, a posljednjih je godina intenzivirana i u području civilne zaštite, stoga nas izrazito zanimaju iskustva Nacionalne garde Minnesote u upravljanju i koordiniranju u katastrofama.“- istaknuo je tom prilikom ravnatelj Trut.

Zahvalio je Vladi SAD-a, a posebno Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, za svu pomoć koju su pružili i dalje pružaju Hrvatskoj: „Vrijedne donacije opreme pomogle su nam u ublažavanju posljedica ovih kriznih situacija, a uskoro očekujemo i vrijednu donaciju mobilne kuhinje koja bi u slučaju nove katastrofe mogla osigurati prehranu velikom broju unesrećenih.“

Na početku radionice, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević prezentirao je sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, dok će u nastavku američki stručnjaci prezentirati svoja iskustva i načine upravljanja u kriznim situacijama te će obraditi teme poput odgovora na opasnosti koje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica, izvanrednih događaja povezanih s vremenskim uvjetima, a prezentirat će i naučene lekcije tijekom epidemije COVID-19 i građanskih nemira, objašnjene kroz sve segmente - od zapovijedanja i kontrole do financiranja, komuniciranja i logistike na svim razinama.

U okviru partnerskog programa (State Partnership Program) Ministarstvo obrane Republike Hrvatske već više od 17 godina surađuje s Nacionalnom gardom Minnesote te je jedno od važnijih područja suradnje upravo pripravnost u slučaju katastrofa što uključuje i civilnu zaštitu. Dosadašnja suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote u području civilne zaštite odvijala se u smislu razmjene stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama, dok se buduća suradnja predviđa i u područjima smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, KBRN zaštite, razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezani uz opasne tvari  te radiološke i nuklearne sigurnosti.

Stranica