Predstavnici Veleposlanstva Australije u posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite

U radnom posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite danas, 3. studenog 2022., bili su zamjenik šefa misije i australski konzul u RH g. Phil Shakespear sa suradnicima i posebnom gošćom Veleposlanstva Australije, regionalnom konzulicom Glendom Price

Foto: MUP

Delegaciju su primili načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Dražen Štajduhar, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević, načelnik Sektora 112 Davor Spevec i voditeljica Službe za međunarodne poslove civilne zaštite i pripremu projekata Arabela Vahtarić.

Cilj sastanka bio je upoznavanje s radom i nadležnostima Ravnateljstva civilne zaštite, posebno u situacijama ugroza u kojima se mogu naći australski državljani tijekom svog boravka u Republici Hrvatskoj.

Australska delegacija upoznata je s organizacijskom strukturom cjelokupnog sustava civilne zaštite u RH, zakonskom regulativom iz područja civilne zaštite te poslovima, nadležnostima i područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite. Jedna od tema sastanka bile su i procjene rizika te je istaknuto kako je u tijeku dorada trenutno važeće Procjene rizika od katastrofa za RH iz 2019. Kao vrlo značajno, naglašeno je nedavno donošenje Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. jer je to prvi dokument koji predstavlja sveobuhvatan, jedinstven i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa te usmjerava aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima, a temeljem kojega se do 2030. kroz projekte planira uložiti preko 13,6 milijardi kuna.

Po završetku sastanka organiziran je obilazak Županijskog centra 112 i Operativnog centra civilne zaštite gdje su predstavnici Veleposlanstva upoznati s načinom rada, ulogom i zadaćama centara u svakodnevnom operativnom radu te kriznim situacijama, posebice kod primanja i pružanja međunarodne pomoći preko Operativnog centra kao glavne kontakt točke između Republike Hrvatske i Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije civilne zašite (ERCC).

Stranica