Vježba evakuacije i spašavanja u pivovari Carlsberg Croatia d.o.o.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa i Dana sigurnosti u kompaniji Carlsberg Croatia d.o.o., u krugu tvornice u petak, 7. listopada 2022. održana je vježba evakuacije i spašavanja s ciljem provjere Plana evakuacije i spašavanja, operativne spremnosti i mobilnosti žurnih službi te operativnih snaga sustava civilne zaštite

Foto: MUP

Prema scenariju vježbe, u  odjelu energetike uočen je djelatnik bez svijesti. Kako se u istom nalazi sustav za hlađenje, spremnik za amonijak, odmah je upućen poziv Županijskom centru 112 Koprivnica. Zbog potrebe evakuacije zaposlenika, daljinskim putem iz centra uključena je sirena na zgradi tvornice, nakon čega se stotinjak zaposlenika u vrlo kratkom vremenu okupilo na zelenoj površini. Na mjesto događaja upućene su sve žurne službe. Vatrogasci opremljeni izolacijskim aparatima za zaštitu dišnih organa, pristupili su spašavanju unesrećenog. O incidentu su obaviješteni načelnici stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, koji su nazočili vježbi.
 
Uz djelatnike Službe civilne zaštite Koprivnica, u vježbi su sudjelovali predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Policijske uprave Koprivničko-križevačke, Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice i DVD-a Podravka.
 
Nakon vježbe, provedena je analiza te je istaknuta važnost promicanja potrebe smanjenja rizika od katastrofa, podizanja svijesti pojedinca na smanjenje rizika od katastrofa i spremnost u reagiranju na izvanredne događaje. Također, ova vježba pokazala je važnost uvježbanosti djelatnika kompanije u reagiranju na nesreće koje se mogu dogoditi u tehnološkom procesu.