Održana vježba „Eksplozija, požar i evakuacija zgrade gradske uprave grada Valpova 2022.“

U organizaciji grada Valpova i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, danas 07. listopada 2022. godine, u Valpovu je održana vježba civilne zaštite pod nazivom „Eksplozija, požar i evakuacija zgrade gradske uprave grada Valpova 2022.“ na temu aktiviranja i djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite u provođenju mjera civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i prilikom požara kritične infrastrukture

Foto: MUP

Vježba je simulirala masovnu nesreću u samom centru grada, a cilj je bila provjera spremnosti operativnih snaga te unaprjeđenje međusobne koordinacije i reagiranja u ovakvim situacijama.
 
Prema scenariju, iz zgrade gradske uprave grada Valpova začula se snažna eksplozija te se oglasio protupožarni alarm. U zgradi je došlo do eksplozije i požara s teškim posljedicama te mogućim masovnim stradavanjem većeg broja ljudi. U tom trenutku u zgradi se nalazilo 35 osoba. Dolazi do krizne situacije, čuje se zapomaganje i dozivanje u pomoć ozlijeđenih osoba. Zaposlenica upućuje poziv za pomoć putem broja 112. Na mjesto događaja upućene su žurne službe - vatrogasna postrojba, hitna medicinska pomoć i policija. Započinje spašavanje osoba iz zgrade i gašenje požara. Obzirom da su u zgradi  urušeni zidovi i stubište, nekoliko osoba ostalo je zatočeno na katu, a nekoliko ih se nalazi pod ruševinama. Pretražuje se prostor, koji je prepun dima, te se izvlače ozlijeđeni  i mrtvi na nosilima do mjesta za trijažu. Procjenjuje se kako su potrebne dopunske snage za zbrinjavanje većeg broja osoba te spašavanje s visine i iz ruševina te Županijski centar 112 Osijek poziva Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i HGSS Osijek. Također, formira se zapovjedno mjesto radi koordinacije operativnih snaga i prihvata dopunskih snaga. Nakon završetka intervencije obavlja se očevid na mjestu nesreće.  
 
Vježba je uspješno provedena, a u njoj su, uz predstavnike grada Valpova kao nositelja vježbe i djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Osijek, sudjelovali pripadnici Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije, DVD-a Valpovo, Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Policijske postaje Belišće, HGSS-a Osijek te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.