Sastanak na temu priprema za nepovoljne vremenske uvjete

​U organizaciji Službe civilne zaštite Dubrovnik, 5. listopada 2022. održan je radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, u svrhu bolje pripreme za nepovoljne vremenske uvjete u predstojećem, osobito zimskom razdoblju

Foto: MUP

Pod nepovoljnim vremenskim uvjetima podrazumijeva se nastanak nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta - porast vodostaja rijeka, nagli porast vodostaja i prekomjerno pražnjenje akumulacijskih jezera, pojavu jakih vjetrova i obilnih kiša, bujične vode kao i posljedice njihova djelovanja – poplave i klizišta te u svezi s njima destrukcije prometne i ostale komunalne infrastrukture.

Nepovoljni hidrometeorološki uvjeti podrazumijevaju i snježne oborine s visokim snježnim nanosima, led na prometnicama, nastanak ledenih čepova na vodotocima kao i olujno nevrijeme te posljedice njegova djelovanja koje se odnose na prekid cestovnog prometa ili dugotrajni zastoj na prometnicama, obustava trajektnog prometa, izolacije naselja ili pojedinih dijelova naselja te prekid ili otežano snabdijevanje stanovništva energentima i životnim namirnicama.
 
Na sastanaku se raspravljalo o obavezama iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno održavanju pripremljenosti i sposobnosti cjelokupnog sustava civilne zaštite na njihovom području.
Upoznati su s konkretnim zadaćama koje je potrebno poduzeti te su dogovorene zajedničke aktivnosti Službe civilne zaštite Dubrovnik s pojedinim općinama i gradovima, poput osposobljavanja povjerenika i postrojbi civilne zaštite, pomoć u organizaciji vježbi te savjetovanje pri izradi planske dokumentacije.

Jedna od takvih vježbi odžat će se 6. listopada 2022. u Općini Zažablje, a brojne aktivnosti do kraja godine očekuju se na cijelom području Dubrovačko-neretvanske županije.