​Održana druga dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je tijekom ovog vikenda sudjelovala u velikoj dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev

Foto: MUP

Tijekom dva dana trajanja akcije čistilo se podmorje u naselju Luka te uvala Bistrina, a iz mora su izvađene različite količine otpada što uključuje plastiku, odbačeni ribolovni alat, staklo, gume i drugi sitni otpad.

U akciji su sudjelovali ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik i Ronilačkog kluba Mostar. Značajan doprinos akciji pridonijeli su školjkari te lokalno stanovništvo s barkama tako da su prateći ronioce izvlačili prikupljeni otpad na obalu.
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je pružila i logističku podršku u provedbi ekološke akcije te su se osim čišćenja podmorja provodile i edukacije o sustavu civilne zaštite, vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti, pretrage u parovima i noćno ronjenje.

Akcija se provodila s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

„Tijekom  trajanja vježbe sudjelovali su ronilački timovi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split, Osijek i Zagreb, a s velikim zadovoljstvom mogu kazati kako ovaj projekt ulazi u završnu prvu fazu te vjerujem u uspjeh zacrtanih ciljeva kroz veliki entuzijazam kandidata za ronioce Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Pred nama je veliki posao kako bi zaokružili projekt kroz pravilnike, operativne procese, nabavku opreme i podršku Ravnateljstva civilne zaštite. U ovih nekoliko mjeseci na žalost dogodilo se nekoliko intervencija tijekom kojih su ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite opravdali povjerenje svojim angažmanom i volontiranjem.“ - istaknuo je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.
 
Više od 50 ronioca sudjelovalo je u velikoj dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja koja se održala u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.


 

Stranica